Home / Styl życia  / Kuchnia  / Sushi – co trzeba o nim wiedzieć?

Sushi – co trzeba o nim wiedzieć?

Jedz sushi, na zdrowie

sushi

Najbardziej klasyczne sushi, czyli ryba, krewetka lub warzywo w krążku ryżowym zawinięte w arkusz glonów / fot. materiały prasowe

Japończycy są jednym z najbardziej długowiecznych narodów na świecie, do czego – zdaniem specjalistów – przyczynia się m.in. ich dieta. Wśród najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, znanych na całym świecie, jest oczywiście sushi. Bez wątpienia warto je włączyć do swojego menu!

 

Dieta mieszkańców Japonii opiera się na ryżu, rybach, owocach morza oraz warzywach. Dzięki temu jest uboga w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, cholesterol i kalorie, a bogata – w dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz mikroelementy. Taki jadłospis obniża poziom ciśnienia, cholesterolu i cukru we krwi, znacznie zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jak nietrudno się domyślić, właśnie ryż, ryby, owoce morza i warzywa są głównymi składnikami najpopularniejszego dania kuchni japońskiej – sushi.

Sushi – japoński specjał

Sushi to nic innego, jak niewielkie, zgrabne kąski zawiniętego w arkusze glonów lub wodorostów ryżu z dodatkami: rybą, krewetkami lub warzywami. Najbardziej klasyczne sushi, czyli ryba, krewetka lub warzywo w krążku ryżowym zawinięte w arkusz glonów, nosi nazwę maki, czyli po prostu rolka. Hosomaki to niewielkie rolki z jednym dodatkiem, futomaki – grubsze kąski z co najmniej czterema dodatkami, a uramaki to rolka, w której arkusz glonów znajduje się w środku, a ryż – na zewnątrz. Tak naprawdę jednak w Japonii istnieje przekonanie, że każdy mistrz sushi (a nauka tej profesji w Kraju Kwitnącej Wiśni trwa nawet 10 lat), ma swój sekret przygotowywania, łączenia i serwowania sushi.

Co do sushi

Sushi najczęściej je się pałeczkami lub palcami, nigdy sztućcami. Wśród popularnych dodatków znajduje się m.in. piekielnie ostry chrzan wasabi, imbir marynowany lub sos sojowy. Jeszcze niedawno potrawa ta była uznawana za bardzo elitarną i wykwintną, ale w ostatnim czasie właściwie wszędzie można zjeść dobre sushi. Wrocław, Warszawa, Łódź, Kraków, ale również mniejsze miejscowości – w wielu z nich da się bez problemu znaleźć restaurację serwującą prawdziwe japońskie sushi, i to z opcją dostawy. W kilka chwil można to sprawdzić na PizzaPortal.

Sushi może być doskonałym pomysłem na lekki lunch w pracy, danie imprezowe albo elegancką kolację we dwoje. Naprawdę warto spróbować tego japońskiego specjału!

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach