Surf & Turf czyli stek z krewetką królewską
Przepis na Surf & Turf czyli stek z krewetką królewską pochodzi z najnowszej książki Basi Ritz "Dom pełen smaku".

Surf & Turf czyli stek z krewetką królewską / fot. Basia Ritz
Przepis na Surf & Turf czyli stek z krewetką królewską pochodzi z najnowszej książki Basi Ritz „Dom pełen smaku”.
Składniki (dla 4 osób):
– 4 duże krewetki królewskie
– 4 steki z polędwicy wołowej o grubości ok. 6 cm
– 8 gałązek rozmarynu
– 2 główki czosnku
– 8 gałązek tymianku
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz, płatki chili
– olej do smażenia
Masło ziołowe
– 200 g miękkiego masła
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
Sposób wykonania
Przygotować masło ziołowe: masło, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól umieścić w miseczce, połączyć widelcem w jednolitą masę. Wyłożyć na folię spożywczą (podwójnie złożoną) i zwinąć, formując rolkę. Końce folii zawinąć jak cukierek i włożyć do lodówki. Krewetki umyć, przekroić na grzbiecie, usunąć pancerzyk i jelito, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piekarnik nagrzać do 140°C (góra/dół). Steki osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz (ma właściwą temperaturę, jeśli naokoło włożonej do niego drewnianej łyżki tworzą się bąbelki). Steki obsmażyć przez ok. 2 min z każdej strony (tylko raz przewracając mięso!) na mocnym ogniu, aby ładnie się zrumieniły, a utworzona skórka nabrała aromatu. Po obsmażeniu doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego rozmarynem i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.
Temperaturę wewnątrz mięsa najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem, według klucza:
45°C: stek bardzo krwisty, prawie surowy (rare)
55°C: stek krwisty (medium rare)
60-65°C: stek średnio wysmażony (medium)
66-70°C: stek wysmażony (medium well)
Ponad 71°C: stek dobrze wysmażony (well done)
Główki czosnku przekroić na pół. Wyłożyć przeciętą stroną na patelnię, na której smażone były steki. Smażyć ostrożnie na bardzo wolnym ogniu, dodać krewetki i tymianek, zwiększyć temperaturę do maksimum. Smażyć krótko (ok. 2 min z każdej strony), aż krewetki zmienią kolor na łososiowy. Doprawić solą i płatkami chili. Całość podawać na ciepłych talerzach z plasterkiem masła czosnkowego. Do dania wspaniale pasują krótko smażone warzywa.
Zobacz również wywiad z Basią Ritz