Tuesday, January 21, 2025
Home / Kuchnia  / Stop dietom – deser dla łakomczuchów

Stop dietom – deser dla łakomczuchów

Raz na jakiś czas możemy przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Skusisz się na deser?

Nie od dziś wiadomo, że czekolada, orzechy czy bakalie to największy wróg szczupłej sylwetki. Każdy, kto stara się dbać o linię, unika ich jak ognia. Czasem warto zaprzyjaźnić się z nieprzyjacielem – a odpowiednio dawkowana przyjemność z pewnością pomoże nam zachować równowagę ducha.

wedel

Raz na jakiś czas możemy przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Kawałek pysznego deseru poprawi nasze samopoczucie, a także zmotywuje do dalszej walki o piękny wygląd. / fot. materiał prasowy

Na przekór dietom

Wszyscy uwielbiamy słodkości. Nawet będąc na diecie, mamy chwile słabości i pragniemy zjeść coś z listy zakazanych produktów. Raz na jakiś czas możemy przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Kawałek pysznego deseru poprawi nasze samopoczucie, a także zmotywuje do dalszej walki o piękny wygląd.

Bakaliowa inspiracja

Dla tych, którzy nie potrafią oprzeć się deserom proponujemy blok czekoladowy – przysmak, które przypomina wielki, czekoladowy baton nafaszerowany bakaliami. To bardzo prosty przepis, zatem nawet amatorzy są w stanie przygotować go w ciągu ok. 30 min.

Do pieczenia potrzebne będą:

– 250 g masła
– 250 g cukier kryształ
– 120 ml wody
– 30 g kakao E.Wedel
– 420 g mleka w proszku
– 200 g pokruszonych herbatników
– 100 g orzechów laskowych
– 50 g rodzynek

Aby nasz wypiek przyjął taki kształt, będzie nam potrzebna również prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm.
Do dzieła!

1. Ostudź masę do temperatury ok. 45 stopni. Gdy wystygnie, dodaj mleko w proszku i całość dokładnie wymieszaj. Zwróć uwagę, żeby nie powstały grudki z mleka!
2. Cukier połącz z kakao. Następnie dodaj wodę i masło. Wszystko gotuj w garnku.
3. Wrzuć pokruszone herbatniki i bakalie.
4. Przygotuj foremkę – wyłóż ją folią spożywczą. Następnie masę przełóż do formy.
5. Włóż formę do lodówki, na około 4 godziny. Zastygnięta masa utworzy blok czekoladowy. Po wyjęciu można go dodatkowo polać czekoladą.

Deser warto spożywać z gorącym mlekiem lub kawą. Bez wątpienia to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Wszelkie modyfikacje czekoladowego batonu są jak najbardziej mile widziane. Każdy może dodać do masy swoja ulubioną garść bakalii czy orzechów.

(Nie)Zakazane składniki

Zawartość tłuszczu w orzechach sięga 60%, co – podobnie jak w przypadku migdałów – znacznie podnosi ich kaloryczność. Są to jednak tłuszcze jedno- i wielonienasycone, korzystne dla naszego zdrowia i pozytywnie wpływające choćby na poziom cholesterolu. Rodzynki i daktyle z kolei są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (55 – 70%) – zawierają one jednak także składniki bardzo dla naszego organizmu cenne – takie jak: potas, żelazo, magnez, białko, błonnik i całą paletę witamin. Dlatego skuszenie się na jeden kawałek pysznego bloku czekoladowego z bakaliami nie jest aż tak strasznym wykroczeniem!

Nie za mało, nie za dużo…

Dzień przerwy od diety jest bardzo wskazany. Choć raz możemy postawić na zdrowe, niekoniecznie niskokaloryczne pozycje w jadłospisie – najważniejsze, to zachować odpowiedni umiar.

(mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ