Sunday, April 20, 2025
Home / Kuchnia  / Sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości

Sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości

Wielkanocne specjały w najlepszym wydaniu. Sprawdź przepisy!

pascha wielkanocna

Pascha z bakaliami / fot. materiały prasowe

Pascha i sernik krakowski to klasyczne wielkanocne słodkości. Poznaj sprawdzone przepisy. Wielkanoc to wyjątkowy czas, spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Zanim jednak nastąpi, czeka nas okres wytężonych przygotowań. Korzystając ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne świąteczne przysmaki mamy pewność, że chwile spędzone w kuchni upłyną w miłej atmosferze i będą stanowiły zapowiedź niezwykłych spotkań.  

Przepis na paschę z bakaliami

Pascha z bakaliami / fot. materiały prasowe

Pascha – składniki:

– 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
– 100 g masła
– 100 g drobnego cukru
– łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
– 2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki suszonej żurawiny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek kanapkowo-sernikowy. Następnie dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.

Przepis na sernik krakowski z rodzynkami

Sernik / fot. materiały prasowe

Sernik krakowski – składniki:

ciasto:
– 350 g mąki
– 250 g masła
– 150 g cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 żółtko

masa serowa:
– 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
– 250 g cukru
– 5 jajek (L)
– 150 g masła
– 1 budyń waniliowy
– 80 g rodzynek
– 1 łyżka mąki

lukier:
– 200 g cukru pudru
– kilka łyżek soku z cytryny

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
Przygotuj masę serową. Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. Masę serową przełóż do formy z ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.

 

Zobacz koniecznie: 3 najlepsze przepisy na Wielkanoc od Ani Starmach

 

Wesołych świąt!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ