Spaghetti z pulpecikami na weekendowy obiad
To jedna z typowo włoskich potraw, lubiana przez każdego, a zwłaszcza przez dzieci. Idelana na rodzinny obiad

Makaron ugotuj al dente| fot. Fotolia
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw, jest lubiana przez każdego, a zwłaszcza przez dzieci. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na sobotni lub niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Warto serwować go z lampką wina i sałatką z zielonych liści rożnych sałat z sosem winegret.
Składniki:
– makaron spaghetti (mp. Międzybrodzki) – 250 g
– listki bazylii do dekoracji
– płatki parmezanu
Na pulpety:
– mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 3 łyżki bułki tartej
– oregano, sól, pieprz
Sos:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– oliwa – 1 łyżka
– przecier pomidorowy – 700 g
– szczypta cukru
– oregano, sól, pieprz, sok z połowy cytryny
– mleko – 100 ml
Wykonanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.