
Worcester zachwyca kubki smakowe w kompozycji z wieloma daniami, a nawet drinkami. /fot.Canva
Wyobraź sobie połączenie: melasa, goździki, marynowane cebulki, czosnek, anchois, ocet słodowy i winny oraz korzenne przyprawy. Brzmi smakowicie, prawda? Worcestershire sos przez wielu znany jako Worcester, zachwyca kubki smakowe w kompozycji z wieloma daniami, a nawet drinkami. Popularny sos o płynnej konsystencji produkowany jest na skalę przemysłową przez firmę Lea & Perrins od 1837 roku. Zanim zostanie przelany do butelek i ustawiony na półkach sklepowych, musi minąć co najmniej 18 miesięcy. Poznaj szybki i domowy przepis na sos Worcestershire, równie pyszny jak od angielskiego producenta
Sos Worcestershire — przepis. Jak zrobić w domu?
Pasjonaci sosów opisują Worcester jako korzenno-karmelową nutę z dymnym aromatem. Domowe przepisy wyróżniają kreatywne dodatki. Każdy może dodać własny element smakowy, tworząc niebanalny sos Worcestershire.
Składniki na jedną butelkę:
- 3 x szklanka octu winnego
- 2 x szklanka wody
- 1 x szklanka piwa ciemnego
- 1 x szklanka melasy
- 0,5 x szklanka pasty tamaryndowca
- 2 x łyżka oliwy
- 2 x łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
- ¼ x szklanka pasty pomidorowej
- ¼ x szklanka anchois
- 0,5 x szklanka syropu kukurydzianego
- 0,5 x szklanka soku pomarańczowego
- 2 x papryczka Jalapeno
- 1 x cytryna
- 2 x cebula
- 2 x łyżka zmielonego pieprzu
- 2 x łyżka mielonego imbiru
Spróbuj również:
Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy
Jak zrobić Sos Worcestershire? To nie takie trudne.
- Obierz cebulę, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
- Usuń z papryczki nasiona i również starannie posiekaj.
- Dokładnie umyj cytrynę, a w późniejszym kroku pokrój na cieniutkie plasterki.
- W dużym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę, aż uzyska złoty kolor, nieustannie mieszając.
- Do cebuli dodaj składniki: pastę, czosnek, paprykę, imbir.
- Całość gotuj na małym ogniu przez około 8 minut.
- W międzyczasie posiekaj anchois.
- Następnie do garnka dorzuć pozostałe składniki (woda, ocet winny, piwo, melasa, pasta pomidorowa, anchois, syrop kukurydziany, sok pomarańczowy, pieprz, cytrynę) i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 3 godziny na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Odstaw sos do ostudzenia, a następnie przecedź i przelej do butelki.
Sos należy przechowywać w lodówce. Prawidłowo wykonany wyróżnia się lepką, płynną, ale i gęstszą konsystencją, a także korzennym aromatem. Życzymy smacznego!

Sos Worcestershire wyróżnia lepka, płynna, ale i gęstsza konsystencja. /fot.Canva
Sos Worcestershire — do czego użyć?
Sos Worcestershire do mięsa? To idealne połączenie. Kurczak, karkówka, kiełbaski, żeberka, pieczone mięsiwa otulone w korzenno-słodko-kwaśnym sosie, smakują nietuzinkowo. Fermentowany dodatek kulinarny zapowiada pysznego grilla, warzywa w wytrawnej odsłonie i aromatyczne dania z makaronem. Sos nierzadko serwowany jest również z:
- serami,
- krewetkami,
- naleśnikami,
- zupami np. Clam chowder,
- pierogami,
- marynatami.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad pytaniem: „sos Worcestershire do czego?”, to nie zapomnij o drinku „Krwawa Mary” i sałatkach podawanych na zimno. Worcester skutecznie podnosi walory smakowe koktajlu alkoholowego przygotowanego z wódki i soku pomidorowego oraz np. sałatki Cezar.