Wednesday, May 29, 2024
Home / POLECAMY  / Sos Worcestershire – co to? Przepis na słodko-kwaśny smak

Sos Worcestershire – co to? Przepis na słodko-kwaśny smak

Jeden sos, wiele dań

Sos Worcestershire idealnie pasujący do dań z mięsem

Worcester zachwyca kubki smakowe w kompozycji z wieloma daniami, a nawet drinkami. /fot.Canva

Wyobraź sobie połączenie: melasa, goździki, marynowane cebulki, czosnek, anchois, ocet słodowy i winny oraz korzenne przyprawy. Brzmi smakowicie, prawda? Worcestershire sos przez wielu znany jako Worcester, zachwyca kubki smakowe w kompozycji z wieloma daniami, a nawet drinkami. Popularny sos o płynnej konsystencji produkowany jest na skalę przemysłową przez firmę Lea & Perrins od 1837 roku. Zanim zostanie przelany do butelek i ustawiony na półkach sklepowych, musi minąć co najmniej 18 miesięcy. Poznaj szybki i domowy przepis na sos Worcestershire, równie pyszny jak od angielskiego producenta

 

Sos Worcestershire — przepis. Jak zrobić w domu?

Pasjonaci sosów opisują Worcester jako korzenno-karmelową nutę z dymnym aromatem. Domowe przepisy wyróżniają kreatywne dodatki. Każdy może dodać własny element smakowy, tworząc niebanalny sos Worcestershire.

 

Składniki na jedną butelkę:

  • 3 x szklanka octu winnego
  • 2 x szklanka wody
  • 1 x szklanka piwa ciemnego
  • 1 x szklanka melasy
  • 0,5 x szklanka pasty tamaryndowca
  • 2 x łyżka oliwy
  • 2 x łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • ¼ x szklanka pasty pomidorowej
  • ¼ x szklanka anchois
  • 0,5 x szklanka syropu kukurydzianego
  • 0,5 x szklanka soku pomarańczowego
  • 2 x papryczka Jalapeno
  • 1 x cytryna
  • 2 x cebula
  • 2 x łyżka zmielonego pieprzu
  • 2 x łyżka mielonego imbiru

 

 

Spróbuj również:

Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy

 

Jak zrobić Sos Worcestershire? To nie takie trudne.

  1. Obierz cebulę, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  2. Usuń z papryczki nasiona i również starannie posiekaj.
  3. Dokładnie umyj cytrynę, a w późniejszym kroku pokrój na cieniutkie plasterki.
  4. W dużym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę, aż uzyska złoty kolor, nieustannie mieszając.
  5. Do cebuli dodaj składniki: pastę, czosnek, paprykę, imbir.
  6. Całość gotuj na małym ogniu przez około 8 minut.
  7. W międzyczasie posiekaj anchois.
  8. Następnie do garnka dorzuć pozostałe składniki (woda, ocet winny, piwo, melasa, pasta pomidorowa, anchois, syrop kukurydziany, sok pomarańczowy, pieprz, cytrynę) i doprowadź do wrzenia.
  9. Gotuj przez 3 godziny na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  10. Odstaw sos do ostudzenia, a następnie przecedź i przelej do butelki.

Sos należy przechowywać w lodówce. Prawidłowo wykonany wyróżnia się lepką, płynną, ale i gęstszą konsystencją, a także korzennym aromatem. Życzymy smacznego!

 

Worcester ciemny sos o korzennym aromacie

Sos Worcestershire wyróżnia lepka, płynna, ale i gęstsza konsystencja. /fot.Canva

 

Sos Worcestershire — do czego użyć?

Sos Worcestershire do mięsa? To idealne połączenie. Kurczak, karkówka, kiełbaski, żeberka, pieczone mięsiwa otulone w korzenno-słodko-kwaśnym sosie, smakują nietuzinkowo. Fermentowany dodatek kulinarny zapowiada pysznego grilla, warzywa w wytrawnej odsłonie i aromatyczne dania z makaronem. Sos nierzadko serwowany jest również z:

  • serami,
  • krewetkami,
  • naleśnikami,
  • zupami np. Clam chowder,
  • pierogami,
  • marynatami.

 

Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad pytaniem: „sos Worcestershire do czego?”, to nie zapomnij o drinku „Krwawa Mary” i sałatkach podawanych na zimno. Worcester skutecznie podnosi walory smakowe koktajlu alkoholowego przygotowanego z wódki i soku pomidorowego oraz np. sałatki Cezar.

SEO copywriterka, dla której pisanie to nie tylko sposób na życie, ale i największa pasja. Prywatnie pozytywnie zakręcona mama dwóch córeczek i owczarka niemieckiego. Kocha? Góry. Boi się? Gryzoni. Wierzy, że nie ma rzeczy niemożliwych i uparcie dąży do celów.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ