Sos serowy to idealny dodatek do burgera czy frytek. Amerykanie uwielbiają łączyć serowy sos z makaronem w popularnym daniu mac and cheese. Zalet jest jednak o wiele więcej. Domowy dip sprawdzi się doskonale nie tylko jako propozycja obiadowa, ale także umili wieczór filmowy z miską nachosów. Do tego prosty sos serowy nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, a pozwoli ci zaskoczyć znajomych na imprezie zdolnościami kulinarnymi. Wypróbuj szybki i łatwy przepis na sos serowy
Sos serowy – jak zrobić?
Aksamitny, gęsty i ciepły sos na bazie sera jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale możesz być pewna, że mało kto przejdzie obok niego obojętnie. W końcu żaden sklepowy dip nie może równać się z tym zrobionym w domu. W sieci znajdziesz mnóstwo instrukcji, jak zrobić sos serowy, a niemalże wszystkie przepisy bazują na tych samych produktach. Podstawą dipu jest oczywiście dobrej jakości ser. W zależności od tego, po jaki rodzaj sera sięgniesz, sos będzie miał różny smak i poziom ostrości. Pozostałe składniki z pewnością masz w swojej kuchni. Są to masło, mleko, mąka i przyprawy. Zobacz, jak się robi sos serowy w kilka minut.
Przepyszny sos serowy – przepis:
Składniki:
- ¼ kostki masła
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 250 g sera żółtego (cheddar, gouda lub edam)
- Przyprawy: łyżeczka granulowanego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej i/lub wędzonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól
W garnku rozgrzej masło, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – powstanie zasmażka. Wlej mleko i od razu zacznij intensywnie mieszać trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. Zagotuj powstałą masę, cały czas mieszając. Wrzuć starty ser, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj przyprawy. Zdejmij sos z ognia, przykryj garnek i po 10 minutach jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj. Sos powinien mieć lejącą konsystencję, wraz ze spadkiem temperatury zgęstnieje.
Przepis pochodzi z: kulinarnapolska.org
Jaki ser do sosu serowego?
Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś takiego dipu, z pewnością zastanawiasz się, jaki ser do sosu serowego będzie najlepszy. Wszystko zależy od twoich preferencji, ale jedno jest pewne: sos z sera żółtego to klasyk i najbardziej uniwersalna opcja. Możesz przygotować sos serowy z goudy, ale dobrze sprawdzi się też cheddar, edam, a nawet parmezan. Nie bój się eksperymentować. Jeśli lubisz kilka rodzajów sera, śmiało możesz je wymieszać.
Sos serowy z sera żółtego to z pewnością najpopularniejsza, ale nie jedyna możliwość. Warte uwagi są też białe sery. Dzięki temu dip będzie miał zupełnie inny, delikatniejszy smak. Sos serowy z mozzarelli pasuje do dań z makaronem i stanowi lżejszą, mniej kaloryczną i zdrowszą wersję tradycyjnego mac and cheese. Dodając do takiego przepisu warzywa, szybko przygotujesz pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek.
Z kolei sos serowy z mascarpone będzie niezwykle gęsty i aksamitny, doskonały do kurczaka. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla sosu śmietanowego.
Smaczną wersją klasycznego dipu jest również sos serowy z serka topionego. Wykorzystasz go jako dodatek do pieczonych warzyw, chipsów, nachosów czy makaronu. W dodatku taki dip przygotujesz błyskawicznie.
Jak zrobić sos serowy z serka topionego? To bardzo proste!
Składniki:
- 180 g serka topionego
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki masła
- Sól, pieprz
Serek pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mleko, śmietanę i serek. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj i ściągnij z palnika. Gotowy sos przelej do sosjerki albo dodaj do ugotowanego makaronu.
Przepis pochodzi z: fajnegotowanie.pl
Może cię zainteresować:
Dieta fast food – czy da się schudnąć jedząc… niezdrowo?
Sos serowy – do czego? Z czym można go jeść?
Serowy makaron
Amerykański makaron z serem (mac and cheese) cieszy się ogromną popularnością nie tylko w USA. Ten znany na całym świecie rarytas serwuje nawet jedna z globalnych sieci fast food, od niedawna również w Polsce. Jak zrobić sos serowy do makaronu rodem z Ameryki? Możesz oczywiście wybrać wersję z mozzarellą, mascarpone albo serkami topionymi, jednak prawdziwie amerykański sos powstaje na bazie cheddara (czasami w połączeniu z parmezanem). Wykorzystaj klasyczny przepis na dip serowy i połącz go koniecznie z makaronem typu kolanka, jeśli chcesz wybrać się w kulinarną podróż za ocean.
Jak zrobić sos serowy do frytek?
Dip do frytek powinien być gęsty i kremowy, żeby nie ściekał z kawałków ziemniaków. Najlepszym wyborem wydaje się więc sos na bazie żółtego sera – goudy albo cheddara. Dodatek sera wędzonego sprawi, że całość będzie nieco bardziej wyrazista i pikantna. Ciekawym rozwiązaniem jest też dip z serków topionych – dodając bazylię, rozmaryn, tymianek stworzysz pyszny, ziołowo-serowy dodatek do frytek np. z batatów.
Zobacz też:
Donut – przepis na amerykańskie pączki
Jak zrobić sos serowy do nachosów?
Planujesz wieczór filmowy i wtedy wchodzi on… cały na żółto, czyli serowy dip do nachos. Sos serowy + nachosy to jedno z najbardziej znanych połączeń w świecie przekąsek. Nic dziwnego, chrupiące trójkąty pokryte ciepłym, aromatycznym i aksamitnym sosem smakują wybornie! Jak zrobić dip serowy we własnym domu? Oto przepis na sos serowy do nachos, który sprawi, że jeszcze trudniej będzie ci oderwać się od ulubionego serialu w towarzystwie tej przekąski.
Przepis na dip serowy do nachosów:
Składniki:
- 300 g sera cheddar (może być pół na pół z parmezanem albo goudą)
- Pół szklanki tłustego mleka
- Przyprawy: chilli, słodka papryka, kurkuma, czosnek
Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj garnek o grubym dnie, zagrzej w nim mleko (nie doprowadź do wrzenia!). Gdy mleko się podgrzeje, dodaj ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj przyprawy według uznania i przelej dip do miski. Serowy dip podawaj zawsze ciepły – wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Przepis pochodzi z: haps.pl
A do nachosów… dobry serial:
5 najlepszych seriali na Netfliksie, które obejrzysz w jeden dzień
Zapiekanka, pizza, burger z sosem serowym
Sos serowy do burgera powinien być odpowiednio rzadki, ale nie lejący. Z kolei zbyt gęsty sos będzie się źle rozprowadzał po gorącym mięsie. Do klasycznego burgera z wołowiną wybierz koniecznie sos na bazie cheddara albo goudy.
Brak pomysłu na obiad? Sos serowy do zapiekanki z pewnością urozmaici tę potrawę, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Z dipem serowym doskonale komponują się takie warzywa, jak: brokuł, pieczarki, grzyby, suszone pomidory czy szparagi. W przypadku mięs, do zapiekanki serowej wybierz kurczaka albo szynkę. Wyjątkowy smak zapiekanki zapewni też przygotowanie sosu nie na bazie żółtego sera, a np. serów pleśniowych.
Z kolei sos serowy do pizzy nie jest może tak oczywistym wyborem jak czosnkowy albo pomidorowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować i takiego połączenia. Dobierz gatunek sera do sosu w zależności od składników, jakie znajdą się na pizzy.
Które danie z sosem serowym w roli głównej wybierasz?