Saturday, April 20, 2024
Home / Kuchnia  / Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy

Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy

I wtedy wchodzi on, cały na żółto

Sos serowy w sosjerce

Ciepły, aksamitny i aromatyczny sos serowy - z czym można go jeść? / fot. Canva

Sos serowy to idealny dodatek do burgera czy frytek. Amerykanie uwielbiają łączyć serowy sos z makaronem w popularnym daniu mac and cheese. Zalet jest jednak o wiele więcej. Domowy dip sprawdzi się doskonale nie tylko jako propozycja obiadowa, ale także umili wieczór filmowy z miską nachosów. Do tego prosty sos serowy nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, a pozwoli ci zaskoczyć znajomych na imprezie zdolnościami kulinarnymi. Wypróbuj szybki i łatwy przepis na sos serowy

 

Sos serowy – jak zrobić?

Aksamitny, gęsty i ciepły sos na bazie sera jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale możesz być pewna, że mało kto przejdzie obok niego obojętnie. W końcu żaden sklepowy dip nie może równać się z tym zrobionym w domu. W sieci znajdziesz mnóstwo instrukcji, jak zrobić sos serowy, a niemalże wszystkie przepisy bazują na tych samych produktach. Podstawą dipu jest oczywiście dobrej jakości ser. W zależności od tego, po jaki rodzaj sera sięgniesz, sos będzie miał różny smak i poziom ostrości. Pozostałe składniki z pewnością masz w swojej kuchni. Są to masło, mleko, mąka i przyprawy. Zobacz, jak się robi sos serowy w kilka minut.

Przepyszny sos serowy – przepis:

Składniki:

  • ¼ kostki masła
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 250 g sera żółtego (cheddar, gouda lub edam)
  • Przyprawy: łyżeczka granulowanego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej i/lub wędzonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól

W garnku rozgrzej masło, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – powstanie zasmażka. Wlej mleko i od razu zacznij intensywnie mieszać trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. Zagotuj powstałą masę, cały czas mieszając. Wrzuć starty ser, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj przyprawy. Zdejmij sos z ognia, przykryj garnek i po 10 minutach jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj. Sos powinien mieć lejącą konsystencję, wraz ze spadkiem temperatury zgęstnieje.

Przepis pochodzi z: kulinarnapolska.org

 

Sos serowy i różne przekąski

Nachosy, salami, a może chipsy z sosem serowym – co wybierasz? / fot. Luis Cortes / Unsplash

 

Jaki ser do sosu serowego?

Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś takiego dipu, z pewnością zastanawiasz się, jaki ser do sosu serowego będzie najlepszy. Wszystko zależy od twoich preferencji, ale jedno jest pewne: sos z sera żółtego to klasyk i najbardziej uniwersalna opcja. Możesz przygotować sos serowy z goudy, ale dobrze sprawdzi się też cheddar, edam, a nawet parmezan. Nie bój się eksperymentować. Jeśli lubisz kilka rodzajów sera, śmiało możesz je wymieszać.

Sos serowy z sera żółtego to z pewnością najpopularniejsza, ale nie jedyna możliwość. Warte uwagi są też białe sery. Dzięki temu dip będzie miał zupełnie inny, delikatniejszy smak. Sos serowy z mozzarelli pasuje do dań z makaronem i stanowi lżejszą, mniej kaloryczną i zdrowszą wersję tradycyjnego mac and cheese. Dodając do takiego przepisu warzywa, szybko przygotujesz pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek.

Z kolei sos serowy z mascarpone będzie niezwykle gęsty i aksamitny, doskonały do kurczaka. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla sosu śmietanowego.

Smaczną wersją klasycznego dipu jest również sos serowy z serka topionego. Wykorzystasz go jako dodatek do pieczonych warzyw, chipsów, nachosów czy makaronu. W dodatku taki dip przygotujesz błyskawicznie.

Jak zrobić sos serowy z serka topionego? To bardzo proste!

Składniki:

  • 180 g serka topionego
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki masła
  • Sól, pieprz

Serek pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mleko, śmietanę i serek. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj i ściągnij z palnika. Gotowy sos przelej do sosjerki albo dodaj do ugotowanego makaronu.

Przepis pochodzi z: fajnegotowanie.pl

Może cię zainteresować:
Dieta fast food – czy da się schudnąć jedząc… niezdrowo?

 

Sos serowy – do czego? Z czym można go jeść?

Serowy makaron

Amerykański makaron z serem (mac and cheese) cieszy się ogromną popularnością nie tylko w USA. Ten znany na całym świecie rarytas serwuje nawet jedna z globalnych sieci fast food, od niedawna również w Polsce. Jak zrobić sos serowy do makaronu rodem z Ameryki? Możesz oczywiście wybrać wersję z mozzarellą, mascarpone albo serkami topionymi, jednak prawdziwie amerykański sos powstaje na bazie cheddara (czasami w połączeniu z parmezanem). Wykorzystaj klasyczny przepis na dip serowy i połącz go koniecznie z makaronem typu kolanka, jeśli chcesz wybrać się w kulinarną podróż za ocean.

 

Amerykański makaron z serem

„Mac and cheese” rodem z Ameryki / fot. Hermes Rivera / Unsplash

 

Jak zrobić sos serowy do frytek?

Dip do frytek powinien być gęsty i kremowy, żeby nie ściekał z kawałków ziemniaków. Najlepszym wyborem wydaje się więc sos na bazie żółtego sera – goudy albo cheddara. Dodatek sera wędzonego sprawi, że całość będzie nieco bardziej wyrazista i pikantna. Ciekawym rozwiązaniem jest też dip z serków topionych – dodając bazylię, rozmaryn, tymianek stworzysz pyszny, ziołowo-serowy dodatek do frytek np. z batatów.

 

Zobacz też:

Donut – przepis na amerykańskie pączki

 

Jak zrobić sos serowy do nachosów?

Planujesz wieczór filmowy i wtedy wchodzi on… cały na żółto, czyli serowy dip do nachos. Sos serowy + nachosy to jedno z najbardziej znanych połączeń w świecie przekąsek. Nic dziwnego, chrupiące trójkąty pokryte ciepłym, aromatycznym i aksamitnym sosem smakują wybornie! Jak zrobić dip serowy we własnym domu? Oto przepis na sos serowy do nachos, który sprawi, że jeszcze trudniej będzie ci oderwać się od ulubionego serialu w towarzystwie tej przekąski.

Przepis na dip serowy do nachosów:

Składniki:

  • 300 g sera cheddar (może być pół na pół z parmezanem albo goudą)
  • Pół szklanki tłustego mleka
  • Przyprawy: chilli, słodka papryka, kurkuma, czosnek

Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj garnek o grubym dnie, zagrzej w nim mleko (nie doprowadź do wrzenia!). Gdy mleko się podgrzeje, dodaj ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj przyprawy według uznania i przelej dip do miski. Serowy dip podawaj zawsze ciepły – wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Przepis pochodzi z: haps.pl

A do nachosów… dobry serial:
5 najlepszych seriali na Netfliksie, które obejrzysz w jeden dzień

Zapiekanka, pizza, burger z sosem serowym

Sos serowy do burgera powinien być odpowiednio rzadki, ale nie lejący. Z kolei zbyt gęsty sos będzie się źle rozprowadzał po gorącym mięsie. Do klasycznego burgera z wołowiną wybierz koniecznie sos na bazie cheddara albo goudy.

Burger z sosem serowym

Burger z sosem serowym – jesteś na tak? / fot. Amirali Mirhashemian / Unsplash

Brak pomysłu na obiad? Sos serowy do zapiekanki z pewnością urozmaici tę potrawę, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Z dipem serowym doskonale komponują się takie warzywa, jak: brokuł, pieczarki, grzyby, suszone pomidory czy szparagi. W przypadku mięs, do zapiekanki serowej wybierz kurczaka albo szynkę. Wyjątkowy smak zapiekanki zapewni też przygotowanie sosu nie na bazie żółtego sera, a np. serów pleśniowych.

Z kolei sos serowy do pizzy nie jest może tak oczywistym wyborem jak czosnkowy albo pomidorowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować i takiego połączenia. Dobierz gatunek sera do sosu w zależności od składników, jakie znajdą się na pizzy.

Które danie z sosem serowym w roli głównej wybierasz?

TAGI

Dziennikarka, miłośniczka psów, języka i kultury skandynawskiej.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ