Sos boloński z kawałkami mięsa – moc smaku bez konserwantów
Odrobina włoskiej kuchni w Twoim domu
Gdyby zastanowić się nad tym, która z narodowych kuchni jest najbardziej popularna na całym świecie, trzeba by chyba przyznać palmę pierwszeństwa kuchni włoskiej. Wszak pizzę i spaghetti można zjeść dzisiaj niemal w każdym zakątku świata, prawda? I wszędzie są one tak samo uwielbiane. Wydaje się, że sekret sukcesu kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie – bo o ile z dobrą pizzą można mieć jeszcze pewne problemy, o tyle ze spaghetti może poradzić sobie każdy, nawet niezbyt zaawansowany kucharz. Naturalne sosy Pudliszki bez konserwantów, a przede wszystkim sos boloński z mięsem, sprawiają, że jest to jeszcze łatwiejsze
Sosy Pudliszki – pełnia smaku bez konserwantów
Kuchnia włoska inspiruje producentów artykułów spożywczych na całym świecie. Czołowy polski przetwórca pomidorów (mający w swojej ofercie m.in. ketchup, koncentrat pomidorowy czy sok pomidorowy), Pudliszki, również nie oparł się jej wpływom. Jednym z efektów jest pyszny sos boloński z kawałkami mięsa, który sprawia, że przygotowanie prawdziwego, włoskiego obiadu w zaciszu własnego domu staje się łatwe, szybkie i przyjemne. Jakie są jego największe zalety?
Wszystkie sosy Pudliszki produkowane są na podstawie maksymalnie naturalnego składu. Nie znajdziesz w nich sztucznych konserwantów czy ulepszaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy. Do ich produkcji wykorzystuje się tylko najwyższej jakości surowce naturalne, a więc pomidory od lokalnych dostawców, w 80% zbierane ręcznie. W podobny sposób powstają zresztą także pozostałe produkty tej marki – np. ketchup czy sok pomidorowy Pudliszki. Sos boloński z mięsem gwarantuje dodatkowo najwyższej jakości mięso – bez MOM-u, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie. Jak zatem widzisz, po sos boloński od Pudliszek można sięgać bez obaw o jakikolwiek negatywny jego wpływ na zdrowie.
Do czego wykorzystać sos boloński z mięsem?
Najprostsza odpowiedź brzmi – oczywiście do spaghetti! Wystarczy zagotować słoiczek sosu bolońskiego, wymieszać go dokładnie z makaronem spaghetti ugotowanym tak jak lubisz (al dente lub do miękkości) i oprószyć startym parmezanem, by w mniej niż 15 minut kulinarnie przenieść się pod słoneczne niebo Italii. Do obiadu, zamiast lampki wina, podaj… sok pomidorowy Pudliszki. Pobudzisz dzięki temu procesy trawienne i sprawisz, że wszystkie składniki odżywcze dostarczone z posiłkiem doskonale się wchłoną.
Masz jednak dużo więcej możliwości. Sos boloński z mięsem doskonale sprawdzi się także w przygotowaniu kolejnego włoskiego klasyka, czy lasagne po bolońsku. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, płaty lasagne, sos beszamelowy i sporo parmezanu, a stworzysz prawdziwą ucztę w bolońskim stylu. Możesz też pokusić się o różne kulinarne eksperymenty – np. zamiast z tradycyjnym makaronem podać sos boloński z mięsem do lekkiego i zdrowego makaronu z cukinii. Pysznie i jeszcze bardziej zdrowo.
Buon appetito!
źródło: Partner MK