Friday, April 25, 2025
Home / Kuchnia  / Sok z buraka – na co pomaga, właściwości i przepis

Sok z buraka – na co pomaga, właściwości i przepis

Sok czy zakwas?

Szklanka z sokiem z buraka obok świeże buraki

Sok z buraka, na co pomaga? / fot. Canva

Po zimie brakuje nam składników odżywczych. Aby pełną parą wkroczyć w wiosenny klimat, potrzebujemy napojów i posiłków bogatych w solidną dawkę witamin. Jednym z nich jest sok z buraka. Właściwości, jakie ma ten napój, mogą nas zaskoczyć. Jakie są korzyści zdrowotne soku z buraka i czy jest lepszy niż zakwas?

 

 Właściwości soku z buraka

 

Buraki zawierają m.in. witaminę C, witaminę B6, foliany, witaminę A, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2, składniki mineralne takie jak żelazo, miedź, cynk, magnez, wapń, sód, potas i fosfor oraz są źródłem błonnika pokarmowego.

 

Jak widać samo zdrowie, jednak ciężko jest jeść surowe buraki, a to właśnie w takiej formie są one najzdrowsze. Dlatego idealnym pomysłem jest samodzielne przygotowanie soku z buraka. Dlaczego warto pić sok z buraka?  

 

Na co działa sok z buraka? Obniżanie ciśnienia krwi to jedna z nieznanych zalet spożywania buraków. Badania wskazują, że picie soku z buraka może obniżać ciśnienie skurczowe o średnio 4,5 mg Hg, a ciśnienie rozkurczowe – o ok. 1 mm Hg. h2. A jakie jest działanie przeciwzapalne soku z buraka?

 

Betalainy zawarte w burakach mają właściwości przeciwnowotworowe i chronią wątrobę, a jednocześnie nie szkodzą zdrowym komórkom. Natomiast flawonoidy hamują rozwój komórek nowotworowych, łagodzą stany zapalne i wpływają na działanie układu odpornościowego.

 

Zobacz także: 

Dubajska czekolada – Jak zrobić ją w domu? Przepis

 

 Sok z buraka a wydolność fizyczna

 

Badania opublikowane w Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition podają, że picie soku z buraka może wpłynąć na poprawę wyników sportowych. Niektórzy sportowcy chcą uniknąć suplementów i skłaniają się raczej do rozwiązań bliższych naturze. Sok oraz suplementy z buraka, wspierają sportowców, poprawiając wydolność, a także zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartym azotanom mogą zwiększać siłę mięśni, zmniejszać zużycie tlenu i opóźniać zmęczenie. Najlepszy efekt daje spożycie ok. 2,5 godziny przed treningiem lub regularne stosowanie przed zawodami.

 

Sok z buraka a anemia

 

Buraki nie dość, że są dobrym źródłem żelaza, to jeszcze zawierają witaminę C, która wspomaga jego wchłanianie. Dlatego sok z buraka może wpierać walkę z anemią, ale nie jest bezpośrednim lekarstwem. Regularne picie soku z buraka może poprawić naszą morfologię, ale przy anemii należy skonsultować się z lekarzem i zadbać o zbilansowaną dietę.

 

Przeciwwskazania do spożywania soku z buraka

Jednak nie każdy może pić sok z buraków. Przeciwskazania co do spożywania buraków dotyczą osób, które zmagają się z kamicą nerkową lub mają niedoczynność tarczycy.

 

Kto nie powinien pić soku z buraka?

 

Sok z buraka a kamica nerkowa

 

Szczawiany to związki chemiczne soli lub estrów, kwasu szczawiowego. Kwas szczawiowy zawierają takie produkty jak szpinak lub oczywiście szczaw, ale buraki też mają ich całkiem sporo (ok. 36,9-794,12 mg/100 g). Nadmiar szczawianów w organizmie to jedna z głównych przyczyn kamicy nerkowej. Dlatego dla osób, u których w przeszłości wystąpiła kolka nerkowa lub badania wykazały obecność kamieni nerkowych, picie soku z buraka nie jest wskazane.

 

Sok z buraka a niedoczynność tarczycy

 

Azotany obecne w burakach to nasi przyjaciele. Poprawiają nasze ciśnienie i wytrzymałość przy wysiłku. Jednak czasami mogą nas zdradzić, utrudniając tarczycy produkowanie jodu, co może prowadzić do jej niedoczynności. Jednak nie panikujmy. Wszystko zależy oczywiście od ilości spożywania buraków. Według badań picie 140 ml soku z buraka przez tydzień nie pogarsza funkcjonowania tarczycy – ale już jedzenie powyżej 250 g buraków dziennie zwiększa ryzyko jej niedoczynności. We wszystkim warto zachować umiar i chociaż sok z buraka może być postrzegany jako „eliksir zdrowia” nie warto z nim przesadzać.

 

Przeczytaj również: 

Olej kokosowy – właściwości egzotycznego tłuszczu roślinnego

 

Przepis na sok z buraka

Jak zrobić sok z buraka? Czy użyć do niego tylko i wyłącznie samych buraków? Do przygotowania soku z buraka możemy użyć surowych warzyw. Wystarczy je umyć, obrać i pokroić, a następnie włożyć do sokowirówki. Najlepiej jest pić taki sok bezpośrednio po przygotowaniu. Sok z buraka można przygotować także w towarzystwie innych znanych warzyw.

 

Domowy sok z buraka przepis

 

Składniki na sok z buraka

 

2 kg buraków
3 średnie jabłka
3 duże marchewki

 

Przygotowanie soku z buraka

 

Warzywa i owoce umyj, obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wkładaj je po kolei do sokowirówki. Wytłoczyny odkładaj do jednej miski, a sok odlewaj do dzbanka. Otrzymany sok można też przelać przez sitko, aby pozbyć się pianki zbierającej się na górze.

 

Zobacz koniecznie: 

Białko w diecie ‒ dlaczego jest kluczowe dla zdrowia

Sok z buraka czy zakwas?

 

Sok z buraka a zakwas z buraka

 

Jakie są różnice między sokiem a zakwasem z buraka? Co jest lepsze dla naszego zdrowia? Zakwas uzyskuje się poprzez fermentację soku z buraków. Wiele osób może kojarzyć go z produktem dodawanym do barszczu czerwonego. Jednak czy warto pić go na co dzień? Jakie ma właściwości?

 

Zakwas z buraka zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A, C, E, błonnik i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, cynk, potas czy magnez. Picie zakwasu z buraka wspomaga trawienie, poprawia krążenie krwi oraz działa detoksykacyjnie na nasz organizm. Jednak czy zakwas jest lepszy od soku z buraka?

 

Sok z buraka wspiera układ sercowo-naczyniowy, wątrobę i układ krwionośny, a także wspomaga naturalną odporność. Zakwas buraczany wspiera odporność, poprawia pracę jelit, działa oczyszczająco i przeciwzapalnie. Zakwas jest korzystniejszy dla zdrowia ze względu na niższą zawartość cukru i obecność probiotyków. W związku z tym jest lepszą opcją dla osób chorujących na cukrzyce.

 

Jednak to czy wybierzemy sok, czy też zakwas z buraka zależy także od naszych osobistych preferencji. Zarówno sok z buraka jak i zakwas są korzystne dla naszego zdrowia, ale nie warto z nimi przesadzać. Warto zobaczyć jak na spożycie danych produktów zareaguje nasz organizm. Należy również wybierać warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł, zadbać o higienę oraz w przypadku problemów zdrowotnych konsultować się z lekarzem.

 

Zobacz także: 

Jak obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?

 


źródła: 

https://www.aptekarosa.pl/blog/article/301-dlaczego-warto-pic-codziennie-sok-z-buraka.html
https://centrumrespo.pl/zdrowie/sok-z-buraka-na-co-pomaga-wlasciwosci-i-przepis/
https://mass-zone.eu/czy-swiezy-sok-z-burakow-to-trucizna-szkodliwosc-i-zagrozenia-n-350.html
https://aniagotuje.pl/przepis/sok-z-burakow

Dziennikarka z dużą wyobraźnią, pasją do ludzi i świata. Interesuje się psychologią, modą i literaturą.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ