Śniadanie pełne warzyw? To możliwe!
Czy warzywa mogą się okazać dobrym składnikiem zdrowego śniadania?
Czy warzywa mogą się okazać dobrym składnikiem zdrowego śniadania? Jeśli chcemy zapewnić sobie dobrą formę przez cały dzień i dostarczyć do organizmu niezbędnej porcji witamin i minerałów, warzywne śniadanie może się stać dla nas wyjątkowo atrakcyjnym rozwiązaniem. Taką porcją witamin, idealnie pasującą do zdrowego śniadania, będzie z pewnością sok warzywny. Na jakie korzyści możemy liczyć?
Zdrowe śniadanie nie tylko w weekendy!
Każda kobieta, która troszczy się o zdrowie i urodę, doskonale wie, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Nie każda z nas ma jednak czas na to, by każdy dzień zaczynać od zdrowego, wartościowego dania. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia. Wynika z nich, że choć dla 45% Polaków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, większość z nas nie ma czasu na jego przygotowanie w odpowiedni sposób. W efekcie aż 90% Polaków po wartościowe śniadanie sięga tylko w czasie weekendów. W wolne dni łatwiej nam zadbać o to, by urozmaicić ten posiłek zdrowymi dodatkami. A przecież zdrowe śniadanie jest ważne dla każdej z nas nie tylko w weekendy, ale i w te dni, kiedy musimy znaleźć czas zarówno na prace domowe, jak i obowiązki zawodowe. Jeśli mimo licznych zajęć chcemy zatroszczyć się o swe zdrowie i urodę, możemy sięgnąć po soki warzywne. To one w prosty i szybki sposób zmienią nasze zwykłe śniadanie w zdrowy posiłek pełen witamin i minerałów.
Szklanka soku: najlepszy sposób na wartościowe śniadanie każdego dnia
Każda szklanka soku warzywnego może mieć wielkie znaczenie dla naszego zdrowia. Jedna szklanka soku Tymbark Vega to dwie porcje warzyw lub owoców. Regularne picie takich soków to szansa na dostarczenie do organizmu cennych witamin oraz mikro- i makroelementów. Pomagają one zachować dobrą formę i zwiększyć naturalną odporność naszego organizmu. Stajemy się dzięki temu bardziej odporne na liczne choroby. Dla kobiet cennym dodatkiem do diety staje się sok pomidorowy – źródło nie tylko witamin, ale i przeciwutleniaczy. Są nimi zarówno witaminy A oraz E, jak i znajdujący się pomidorach likopen – związek chemiczny, mający właściwości chroniące organizm przed m.in. miażdżycą, nadciśnieniem czy chorobą wieńcową. Już 15 mg likopenu dziennie pozwala nam skutecznie chronić się przed skutkami działalności wolnych rodników oraz przed problemami związanymi z układem krążenia. Ten składnik ma jednocześnie korzystny wpływ na nasz wygląd oraz samopoczucie. Sok pomidorowy jest jednocześnie rewelacyjnym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszych mięśni oraz układu nerwowego. Potas jest też ważnym składnikiem diety dla tych osób, które chcą utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dla kobiet, szczególnie dla tych prowadzących siedzący tryb życia, wielką zaletą pomidorów jest z kolei znajdujący się w nich błonnik.
Pomidor – jeden z najzdrowszych owoców
Często zadziwia nas informacja, że pomidor jest owocem. Kojarzy się nam raczej z sałatką warzywną czy z sosem do spaghetti niż z ciastem bądź budyniem. I słusznie! Z powodu małej zawartości cukru stosujemy go najczęściej jako dodatek bądź bazę do słonych potraw. Warto jednak pamiętać, że z botanicznego punktu widzenia sprowadzony w XVI wieku do Europy pomidor jest właśnie owocem. Dyskusja na ten temat toczyła się swego czasu na całym świecie – w Stanach Zjednoczonych na przykład wprowadzono specjalną ustawę, na podstawie której pomidor uznano za warzywo, ze względu na jego kulinarne zastosowanie. Dziś te pyszne i zdrowe owoce stanowią ważny element wielu narodowych kuchni (np. włoskiej czy hiszpańskiej), a i w naszej odgrywają niebagatelną rolę.
Jakie korzyści przynosi systematyczne sięganie po soki warzywne?
Stosowane do śniadania, soki warzywne pozwalają nam chronić się przed niedoborem witamin. Jeśli nasz organizm cierpi z powodu niedoboru witamin C, E czy też jeśli brakuje nam żelaza, magnezu i wapnia, czujemy się bardziej zmęczone, gorzej wyglądamy i kiepsko radzimy sobie z codziennymi obowiązkami. Szklanka soku warzywnego do śniadania to najlepszy sposób na to, by uniknąć takich problemów i zapewnić sobie świetną formę przez cały dzień. Ten zdrowy nawyk może nam przynieść wiele korzyści, a jednocześnie sprawić wiele radości. Najwyższej jakości przyprawy stosowane w sokach warzywnych sprawiają, że nasze śniadanie staje się nie tylko wartościowym, ale i smacznym początkiem każdego dnia.
Warzywne śniadanie może być i smaczne, i proste w przygotowaniu. Soki 100% pomagają w przygotowaniu zdrowego śniadania nie tylko w weekend, ale i w te dni, gdy musimy ciężko pracować. Dzięki sokom warzywnym codziennie możemy cieszyć się pełnym witamin śniadaniem.
Ola 24 lutego, 2017
Soki warzywne poprawiły moja odporność,a poza tym mam teraz znacznie ładniejszą cerę i wyglądam zdrowiej, a piję je dopiero od kilku miesiecy. Kupiłam sobie wyciskarkę FE 2000I wolnoobrotową kalorik i nawet nie muszę kroić tych warzyw bo mogę je w całości wrzucić. Więc to śniadanie, które można przygotować w kilka sekund.