PRZEPIS: Tarta czekoladowa z gruszkami
Tarta z gruszkami proponuje się czekoladowy deser!
Dni są coraz krótsze, w nocy temperatura spada do 10 stopni a kartka w kalendarzu bezlitośnie przypomina – lato dobiegło końca. Większość z nas zapewne z utęsknieniem spogląda na swoje wakacyjne zdjęcia, wspominając upalne dni i wakacyjną beztroskę. O ile temperatura za oknem już raczej nie wskaże 30 stopni, o tyle w twojej kuchni gorący sezon na owoce nie musi się skończyć – wręcz przeciwnie! Jesień obdarowuje nas bogactwem swoich sezonowych plonów, na straganach królują jabłka i gruszki, które właśnie teraz są najbardziej soczyste i… najtańsze!
Kuszą nas swoim kolorem i smakiem a co najważniejsze – są doskonałym źródłem witamin, szczególnie potrzebnych nam jesienią. Co zrobić, żeby wykorzystać to, czym obdarowuje nas matka natura i przy okazji umilić sobie już nie tak ciepły wieczór? Wypróbuj przepisy na ciasta z sezonowych owoców! Dziś polecamy przepyszną tartę czekoladową z gruszkami.
Składniki na tartę z gruszkami:
Ciasto
☑ 200 g mąki pszennej
☑ 120 g miękkiego masła
☑ 80 g cukru pudru
☑ 1 żółtko
Masa
☑ 200 g gorzkiej czekolady
☑200 ml śmietany kremówki
☑150 g cukru pudru
☑2 jajka
☑ 2 – 3 dojrzałe, słodkie gruszki
Dodatkowo przyda się:
☑ forma na tarte lub tortownica o średnicy 26 cm (standardowa)
☑ mikser
☑ 2 miski
☑ obieraczka do warzyw
☑ rondel
☑ folia aluminiowa
☑ folia spożywcza
Przygotowanie czekoladowej tarty z gruszką
Ciasto: Połącz ze sobą składniki na ciasto, dokładnie wymieszaj i ugnieć aż masa stanie się gładka. Następnie owiń masę folią spożywczą i umieść przygotowane ciasto w lodówce. Odczekaj półgodziny, w międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Kiedy ciasto „odpocznie” rozwałkuj je na okrągły placek i umieść w formie tak, aby jego brzegi lekko wystawały. Jeśli korzystasz z tortownicy postaraj się zachować stosunkowo grube ścianki, najlepiej o wysokości ok. 3 cm. Następnie nakłuwaj powierzchnię ciasta widelcem, przykryj warstwą folii aluminiowej i rozsyp kilka ziaren fasoli lub grochu. Piecz ciasto przez ok. 15 minut, a kiedy będzie gotowe – odstaw do ostygnięcia.
Masa: Zagotuj wodę w rondlu, po czym zmniejsz moc palnika tak, aby zachować wysoką temperaturę. Następnie pokrusz czekoladę na drobne kawałki i delikatnie wymieszaj ją w misce razem ze śmietanką. Miskę postaw na rondlu z gotującą się wodą tak, aby czekolada się rozpuściła. Powstałą masę odstaw i czekaj aż ostygnie. W osobnym naczyniu dokładnie utrzyj jajka z cukrem pudrem, najlepiej przy użyciu miksera, po czym dodaj masę czekoladową i mieszaj do połączenia składników.
Finał: Obierz gruszki ze skórki, przekrój na pół i wypestkuj. Obłóż owocami podpieczony spód tarty, następnie dokładnie rozprowadź na nich masę czekoladową tak, aby wypełnić przestrzenie pomiędzy kawałkami gruszek. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni i piecz przez 40 minut. Upieczone ciasto możesz udekorować rodzynkami lub migdałami. Podawaj nim ostygnie.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów na ciasta znajdziesz w serwisie Codogara.