Desery, którymi zaskoczysz gości
Kto powiedział, że tylko ciasta pieczone smakują wyśmienicie? Poznaj sekrety ciast bez pieczenia.
Kto powiedział, że tylko ciasta pieczone smakują wyśmienicie? Istnieje wiele przepisów na słodkie przekąski i desery, które wcale nie wymagają użycia piekarnika. Czasami wystarczy tylko lodówka, a czasami… mikrofalówka, by oczarować gości przepysznymi słodkościami.
Ciasto bez pieczenia – prosto i szybko
Jeżeli chcesz przygotować deser, niebędący wypiekiem z piekarnika, skorzystaj z gotowych już rozwiązań, przeznaczonych do kuchenki mikrofalowej. Sięgnij po Łatwe Ciacho od Delecty. Jest to ciasto bez pieczenia – słodka przekąska w proszku, którą przygotujesz w mikrofalówce. Wystarczy zawartość opakowania wsypać do niewielkiego kubka, dodać odrobinę wody i wstawić do urządzenia. Po upływie ok. 1 minuty ciastko będzie gotowe. Czas przygotowania takiej słodkiej przekąski jest na tyle krótki, że zawsze znajdziesz chwilę na Łatwe Ciacho, gdy będziesz mieć ochotę na coś przepysznie słodkiego.
Ciasto bez pieczenia – sernik na zimno z galaretką i owocami
Jeśli chcesz przygotować ciasto bez pieczenia, pomyśl o serniku na zimno z galaretką i owocami. Gdy zależy ci na czasie, wystarczy sięgnąć po gotowy sernik w proszku, z którego przygotujesz pyszną masę. Wystarczy dolać tylko zimne mleko i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą należy zalać spód z okrągłych biszkoptów, a następnie polać dość gęstą galaretką. Na koniec wystarczy tylko powtykać owoce, np. truskawki i całość umieścić w lodówce do stężenia.
Ciasto bananowe z karmelem – szybko i bardzo słodko
Jest to prosty przepis na pyszne i bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Spód wykonasz z pokruszonych herbatników z dodatkiem masła. Na schłodzone dno wyłóż następnie gotową masę z mleka skondensowanego i udekoruj plasterkami bananów. Na koniec dodaj bitą śmietanę (z kremówki 36%). Ciasto jest gotowe do spożycia od razu.
To zaledwie kilka przepisów na słodkości bez pieczenia, które nie tylko wybornie wyglądają, lecz także wyśmienicie smakują. Jednak ich największą zaletą jest to, że można przyrządzić je naprawdę w krótkim czasie, bez konieczności korzystania z piekarnika. Co więcej, z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.