Thursday, March 27, 2025
Home / Kuchnia  / Słodko-kwaśny koniec lata

Słodko-kwaśny koniec lata

Powrót mody na domowe przetwory! Zdrowiej i taniej? Sprawdź dlaczego warto ulec temu trendowi.

Słoiki z własnoręcznie robionymi sałatkami lub dżemami są o wiele zdrowsze- nie mają konserwantów i nadmiaru cukru

Zacznij robić przetwory wzorem naszych mam i babek. To nie tylko modne, ale też racjonalne – domowe słoiki z sałatkami lub dżemami są od kupionych tańsze i zdrowsze, bo bez konserwantów i ton cukru. Sięgając po przyprawy – zaszalej. Pieprz dodawaj do owoców, cukier do warzyw. Zostaniesz mistrzynią weków.

Słoiki z własnoręcznie robionymi sałatkami lub dżemami są o wiele zdrowsze- nie mają konserwantów i nadmiaru cukru

Słoiki z własnoręcznie robionymi sałatkami lub dżemami są o wiele zdrowsze- nie mają konserwantów i nadmiaru cukru/ fot. Grzegorz Targosz

Marynowane ogórki w occie i brązowym cukrze, z czosnkiem, czerwonym pieprzem i rozmarynem

Zagotować 1 szklankę wody z 1/3 szklanki octu oraz 1/3 szklanki brązowego cukru i ostudzić zalewę. Około 6-8 ogórków gruntowych oczyścić i pokroić (lub pozostawić w całości, jeśli nie są duże). Ogórki włożyć do słoika, dodać 3 ząbki obranego czosnku, po gałązce świeżego rozmarynu i kopru oraz 1 łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu, a następnie dodać zalewę. Szczelnie zamknąć i pasteryzować w kąpieli wodnej przez 5-10 minut.

Marmolada wiśniowa z zielonym pieprzem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i rozmarynem

Szklankę wiśni wydrylować i pokroić, potem zasypać taka samą ilością cukru i podgrzewać. Dodać łyżkę marynowanego zielonego pieprzu, łyżkę octu balsamicznego, gałązkę rozmarynu oraz sok z połówki cytryny. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć.

Przepisy i wykonanie: Paweł Łukasik

Zdjęcia: Grzegorz Targosz

Blog kulinarny „Gotowanie z Pasją – Paweł Łukasik & Grzegorz Targosz” www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ