Święto zakochanych tuż tuż, jeśli je obchodzisz i zamiast wyjazdu czy kolejnego prezentu w postaci bielizny chcesz przygotować coś sama, dobrym rozwiązaniem, będzie coś słodkiego! Jeśli masz głowę pełna pomysłów i często pieczesz na pewno poradzisz sobie z wyborem odpowiedniej niespodzianki, jeśli nie, skorzystaj z naszych przepisów
Proste i szybkie babeczki
Składniki:
1,5 szklanki mąki ( pszennej)
1 szkl. cukru (trzcinowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1 łyż. proszku do pieczenia
1 szkl. mleka ewentualnie kubek 150 jogurty naturalnego
100g oleju ( rzepak, słonecznik)
Do dekoracji; cytryna i cukier poder, razem wymieszać w soku z cytryny i lukier do polania babeczek gotowy, na wierzchy można ułożyć jakiś owoc lub żurawinę lub orzechy
Wykonanie:
Wymieszać składniki suche w miseczce, dodać do nich te w płynie, wsadzić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut
Dla zaawansowanych
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru ( trzcinowy)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa
1 serek mascarpone 250g
1 śmietana kremówka 330g
4 łyżki cukru pudru
Masa malinowa
500g puree za malin
cukier do smaku
4 łyżeczki rozpuszczalnej żelatyny
1 mascarpone
Wykonanie:
Zrobić biszkopt czyli przesiać mąkę, zmiksować białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka, piec 30-40 minut, w 180 stopniach, najlepiej zimny rozciąć na 3 blaty. Przygotować masy np. malinową ze zmiksowanych owoców z dodatkiem żelatyny, żeby ją zagęścić i śmietankową, następnie przekładać; biszkopt–masa malinowa–masa śmietankowa–biszkopt, na koniec do lodówki niech nabierze mocy!
Deser dla tych, którzy wolą różnorodnie
Przygotuj, ciastka, bezy, jakieś owoce, zima mogą to być jakieś mrożonki np. jagody czy maliny.
Do padania wybierz ładne szklanki lub pucharki do lodów
Składniki:
Ciastka biszkopty lub herbatniki, opakowanie ok. 200g
Małe bezy ok. 6 sztuk
Serek mascarpone
Szklanka jagód lub całe mango
Cukier, najlepiej trzcinowy
Limonka, sok z połówki
Wykonanie:
Rozgnieć ciasteczka, możesz posłużyć się wałkiem( biszkopty lub herbatniki) i ułóż na dnie szklanki, zmiksuj mrożonki lub dojrzałe mango, i połóż na ciastka, następnie serek mascarpone, pół opakowanie rozetrzyj z łyżeczką brązowego cukru i połówka wyciśniętej limonki również dodaj warstwę do naczynia, i tak przekładaj na zmianę dopóki nie braknie składników, wykończ listkiem np. mięty albo ułóż kilka sztuk truskawek albo malin.
Wszystkiego słodkiego!
Edyta Sowa-Filipek
Blanka Majewska 15 lutego, 2020
Ostatni przepis – zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe 🙂