Thursday, December 5, 2024
Home / Kuchnia  / 3 przepisy na bardzo Słodkie Walentynki

3 przepisy na bardzo Słodkie Walentynki

Chcesz zaimponować swojej Miłości?

Muffiny dobre na każdą okazje

Walentynkowe babeczki/ fot. Pixabay

Święto zakochanych tuż tuż, jeśli je obchodzisz i zamiast wyjazdu czy kolejnego prezentu w postaci bielizny chcesz przygotować coś sama, dobrym rozwiązaniem, będzie coś słodkiego! Jeśli masz głowę pełna pomysłów i często pieczesz na pewno poradzisz sobie z wyborem odpowiedniej niespodzianki, jeśli nie, skorzystaj z naszych przepisów

 

 

 

Proste i szybkie babeczki

Składniki:

1,5 szklanki mąki ( pszennej)

1 szkl. cukru (trzcinowy)

1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1 łyż. proszku do pieczenia

1 szkl. mleka ewentualnie kubek 150 jogurty naturalnego

100g oleju ( rzepak, słonecznik)

Do dekoracji; cytryna i cukier poder, razem wymieszać w soku z cytryny i lukier do polania babeczek gotowy, na wierzchy można ułożyć jakiś owoc lub żurawinę lub orzechy

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche w miseczce, dodać do nich te w płynie, wsadzić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut

 

 

Tort owocowy

Tort będzie bardziej czasochłonny/ fot. Pixabay

 

Dla zaawansowanych

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru ( trzcinowy)

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowa

1 serek mascarpone 250g

1 śmietana kremówka 330g

4 łyżki cukru pudru

 

 Masa malinowa

500g puree za malin

cukier do smaku

4 łyżeczki rozpuszczalnej żelatyny

1 mascarpone

Wykonanie:

Zrobić biszkopt czyli przesiać mąkę, zmiksować białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka, piec 30-40 minut, w 180 stopniach, najlepiej zimny rozciąć na 3 blaty. Przygotować masy np. malinową ze zmiksowanych owoców z dodatkiem żelatyny, żeby ją zagęścić i śmietankową, następnie przekładać; biszkopt–masa malinowa–masa śmietankowa–biszkopt, na koniec do lodówki niech nabierze mocy!

 

 

 

 

 

Słodki deser

Owocowy deser/ fot. Pixabay

Deser dla tych, którzy wolą różnorodnie

Przygotuj, ciastka, bezy, jakieś owoce, zima mogą to być jakieś mrożonki np. jagody czy maliny.
Do padania wybierz ładne szklanki lub pucharki do lodów

Składniki:
Ciastka biszkopty lub herbatniki, opakowanie ok. 200g
Małe bezy ok. 6 sztuk
Serek mascarpone
Szklanka jagód lub całe mango
Cukier, najlepiej trzcinowy
Limonka, sok z połówki

Wykonanie:
Rozgnieć ciasteczka, możesz posłużyć się wałkiem( biszkopty lub herbatniki) i ułóż na dnie szklanki, zmiksuj mrożonki lub dojrzałe mango, i połóż na ciastka, następnie serek mascarpone, pół opakowanie rozetrzyj z łyżeczką brązowego cukru i połówka wyciśniętej limonki również dodaj warstwę do naczynia, i tak przekładaj na zmianę dopóki nie braknie składników, wykończ listkiem np. mięty albo ułóż kilka sztuk truskawek albo malin.

 

Wszystkiego słodkiego!

Edyta Sowa-Filipek

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Blanka Majewska 15 lutego, 2020

    Ostatni przepis – zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe 🙂

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ