Słodkie przekąski – co kryje się w tych produktach?
Kto ich nie lubi, przynajmniej od czasu do czasu?

fot. Donia / Adobe Stock
Nieco słodkości może odmienić zły dzień lub po prostu wywołać uśmiech na twarzy. Jednak jak niemal każda rzecz na tym świecie – w nadmiarze może szkodzić naszemu zdrowiu. Dlatego kluczem do czerpania wyłącznie przyjemności z jedzenia słodkich przekąsek jest zachowanie odpowiedniego balansu
Słodkie przekąski – cukier to nie zawsze Twój przeciwnik
Na początku sprawdźmy, jakie produkty można zaliczyć do grupy słodkich przekąsek. Warto wymienić batony, czekolady, lody czy żelki. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej cukru. Warto pamiętać, że słodką przekąską niekoniecznie musi być coś do jedzenia. Półki uginają się od kolorowych napojów słodzonych, które zachęcają swoją barwną etykietą i ciekawym smakiem. Napoje takie jak pepsi, mirinda czy sprite można zaliczyć do tego grona. Kategorię zamykają wyroby cukiernicze z kawiarni lub cukierni, czyli pączki, eklerki czy rurki z kremem.
Skoro już wiemy, co można zaliczyć do grona słodkich przekąsek, kolejnym krokiem będzie opisanie ich zalet, których wbrew pozorom nie jest aż tak mało. Zawarty w tych produktach cukier oprócz działania niekorzystnego ma także zalety. Można do nich zaliczyć na przykład energię, która jest szczególnie cenna, jeżeli chodzi zarówno o wykonywanie czynności wymagających sprawności fizycznej, jak i umysłowej.
Największą zaletą, jaka wiąże się ze spożywaniem cukru, jest uczucie przyjemności, które jest wyzwalane za sprawą serotoniny uwalnianej po zjedzeniu przekąsek. Słodkie przekąski mogą poprawić humor każdej osobie, która akurat ma gorszy dzień.
Jak widać, słodkie przekąski niekoniecznie muszą być zagrożeniem. Kluczową kwestią w tym aspekcie jest to, żeby nie spożywać ich w nadmiernej ilości. Warto pamiętać, że zbilansowana dieta polega nie tylko na jedzeniu warzyw. Jej stosowanie pozwala na sięganie po niekoniecznie zdrowe produkty, jednak należy je przyjmować w małych dawkach.
Słodkie przekąski – czy ich jedzenie może szkodzić zdrowiu?
Jeżeli często sięgamy po słodycze, możemy borykać się z pewnymi problemami zdrowotnymi. Słodkie przekąski zawierają cukier, który przekazuje dużą dawkę energii mięśniom oraz komórkom mózgowym. Jednak w przypadku niekontrolowanego spożycia, mogą okazać się szkodliwe. Regularna nadwyżka kaloryczna może spowodować, że wkrótce konsumentom przybędzie kilogramów, a dekoncentracja płynąca z nadmiernej ilości cukru może skutecznie przeszkodzić w wykonywaniu złożonych procesów myślowych. Dlatego warto pamiętać, że głównym warunkiem spożywania słodkich przekąsek jest równowaga.
Słodkie przekąski – jakie są najlepsze?
W przypadku słodkich przekąsek można zdecydowanie postawić na gotowe desery, które nie muszą od razu oznaczać ogromnej liczby kalorii. Na rynku jest wielu producentów, którzy potrafią połączyć słodkości z naprawdę odżywczymi składnikami. Takie gotowe desery są bardzo mocnym kandydatem do wyboru, jeżeli spogląda się na półkę z artykułami spożywczymi.
Dobrym wyborem są na przykład gotowe desery Foodini, Good MooD, Bio Supermix czy Chia Chef. Każda z tych trzech pozycji zawiera wiele zdrowych składników, które wpływają nie tylko na to, że gotowy deser jest zdrowy, lecz przede wszystkim smaczny. Na przykład desery Good MooD zawierają dodatkowo ryż, a Chia Chef nasiona szałwii hiszpańskiej. To wszystko sprawia, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Desery Good MooD czy inne produkty z tej kategorii to bardzo dobry pomysł, żeby zjeść coś słodkiego i równocześnie dostarczyć organizmowi wartościowych składników.