Słodkie arcydzieła tworzone z pasją – Projekt Ciacho by Natalie
Poczuj się jak prawdziwy cukiernik
Projekt Ciacho by Natalie to coś więcej niż pracownia cukiernicza – to miejsce, gdzie powstają wszelakie słodkości, które przyciągają uwagę nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też unikalnym wyglądem. Projekt Ciacho by Natalie to miejsce stworzone przez kobietę z pasją do pieczenia i dekorowania, dla której każdy deser to małe dzieło sztuki. Założycielka cukierni, spełnia swoje marzenie, tworząc ciasteczka, torty i wypieki, które zachwycają nie tylko lokalnych smakoszy.
Co to za miejsce?
Pracownia Pani Natalii to miejsce, które łączy w sobie tradycję rękodzieła z nowoczesnym podejściem do tworzenia dekoracji. Jej prace przyciągają uwagę nie tylko mieszkańców Brzeska, ale i osób spoza regionu, którzy poszukują unikalnych i ręcznie robionych ozdób. W swojej pracowni wprowadziła, także szkolenia cukiernicze, dla wszystkich amatorów cukiernictwa, gdzie dzieli się swoimi patentami i jej cukierniczym światem. Właśnie z tego powodu można zauważyć coraz większe zainteresowanie jej wyrobami na Facebooku lub Instagramie, gdzie Pani Natalia regularnie prezentuje swoje dzieła oraz proces ich tworzenia.
Słodki asortyment z myślą o każdym kliencie
W Projekt Ciacho by Natalie można znaleźć szeroką gamę produktów: od klasycznych tortów i ciast, przez monoporcje i muffiny, po wypieki wegańskie i bezglutenowe. Każdy deser jest dokładnie przemyślany i wykonany z najwyższej jakości składników. Pani Natalia zawsze stara się dopasować swoją ofertę do potrzeb klienta – niezależnie od tego, czy chodzi o urodzinowy tort, czy subtelny deser na wesele.
Przez żołądek do serca – czyli jak to się zaczęło?
Pani Natalia Ropek zaczęła pracę w cukiernictwie trochę przez przypadek i wymuszone okoliczności. Z zawodu jest magistrem administracji publicznej. W 2012 roku trafiła do gastronomii, na początku jako manager w kawiarnio – lodziarni. Po urodzeniu dziecka sześć lat temu postawiła wszystko na jedną kartę i otworzyła swój własny biznes.
„Od zawsze piekłam, interesowałam się tym i stwierdziłam, że muszę do tego podejść poważnie, zrobić wszystko, by tę torty były jak najlepsze, najładniejsze i z najwyższej półki”
Warsztaty cukiernicze – dzielenie się pasją i wiedzą
Jednym z wyjątkowych aspektów działalności Projekt Ciacho są kameralne warsztaty cukiernicze. Pani Natalia prowadzi kursy dla amatorów cukiernictwa, które są nie tylko lekcją techniki, ale także inspirującą podróżą po świecie smaków i dekoracji. Uczestnicy warsztatów uczą się podstaw dekoracji, pracy z masą cukrową, a także poznają tajniki przygotowywania monoporcji i wypieków wegańskich. Warsztaty odbywają się w małych grupach lub indywidualnie, co pozwala na dokładne omówienie każdego etapu. Każdej osobie ze szkolenia poświęca całkowicie swój czas, by przekazać jak najlepiej swoją wiedzę i zapewnić odpowiednie wsparcie.
Zobacz także!
Łatwe i szybkie przepisy na ciasta
Co sprawia jej największą trudność?
Największym i najtrudniejszym problemem były ludzkie figurki z masy cukrowej. Zajmują one dużo czasu, są wymagające i są bardzo trudne. Jak sama mówiła problemem było, także połączenie składników tak by nie zawierały glutenu i było wegańskie. Ale każde zamówienie skłania ją do dalszej nauki i praktyki. Przyznała, że w jej biznesie nie sprawiają jej tak dużego problemu ciasta i torty, a załatwiania spraw z lokalem.
„W tym biznesie trzeba być wszystkim, znać się na marketingu, załatwiać sprawy biurowe, być managerem, zaopatrzeniowcem, cukiernikiem”
Przepis na pyszne, proste ciacho
Pani Natalia zdradziła nam też na pyszne, proste i szybkie ciasto, które każdy z nas z łatwością przygotuje. Na najlepszy placek ze śliwkami potrzebujemy:
Kruszonka:
60 g cukru pudru
130 g mąki
100 g roztopionego masła
Wszystko razem wymieszać i schłodzić 10 minut w lodówce.
Ciasto:
250 g mąki
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
250 g jajek
8 g proszku do pieczenia
500 g śliwek pokrojonych na pół i wypestkowanych.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, ubijać jeszcze 5 minut. Dodawać jajka po jednym, cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Tortownicę 26 cm średnicy, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy całe ciasto, do którego wciskamy śliwki skórką do spodu. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160–170 stopniach ok 50 minut.
Świąteczne wypieki – magia Bożego Narodzenia w cukierni
Zbliżające się święta to jeden z najintensywniejszych okresów w cukierni Pani Natalii. Na Boże Narodzenie przygotowuje specjalne edycje swoich wyrobów: pierniki staropolskie, ciasta korzenne, serniki i makowce. Jej wypieki nie tylko zachwycają smakiem, ale stają się również wspaniałymi ozdobami stołów. Możliwość zamówienia indywidualnie zdobionych świątecznych wypieków to duże ułatwienie dla jej klientów.
Pani Natalia po godzinach
Po pracy zajmuje się domem i córką, z którą chce spędzać jak najwięcej czasu. Uwielbia też aktywność fizyczna, spacery lub joga. Wypady do kawiarni są także nieodłącznym elementem jej wolnego czasu, jak sama mówi kawiarnia została jej we krwi.
Więcej o Pani Natalii dowiesz się tutaj
Natalia Warzecha