Sunday, September 8, 2024
Home / Kuchnia  / Śledź z granatem

Śledź z granatem

Natalia Nowak-Bratek, autorka bloga Krew i mleko (www.krewimleko.wordpress.com) prezentuje przepis na śledzia z granatem w sosie śmietanowo-musztardowym.

Natalia Nowak-Bratek, autorka bloga www.krewimleko.wordpress.com prezentuje przepis na śledzia z granatem w sosie śmietanowo-musztardowym. „Przepis ten przyjął się dość szybko w naszej Rodzinie i od kilku już sezonów gości na wigilijnym stole” – mówi blogerka.

śledź z granatem w sosie śmietanowo-musztardowym, fot. www.krewimleko.wordpress.com

śledź z granatem w sosie śmietanowo-musztardowym, fot. www.krewimleko.wordpress.com

Składniki:

400 g płatów śledziowych w zalewie typu matjas

2 białe cebule

150 ml gęstej kwaśnej śmietany

3 łyżki musztardy jałowcowej

’ziarenka’ z połowy granatu

czerwony pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Śledzie odsącz z zalewy (jeśli są za słone, należy je wcześniej moczyć w wodzie lub mleku) i pokrój na małe prostokąty. Cebulę pokrój w piórka, zalej gorącą wodą, odcedź gdy zmięknie. Zmieszaj śmietanę z musztardą oraz pieprzem i zalej śledzie utworzonym sosem. Dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka granatu. Wszystko wymieszaj i odstaw na parę godzin do lodówki.

Autorka o sobie:

Krakowianka z dziada pradziada, kochająca folklor słowiański, z wykształcenia iranistka i pedagog. Pracuję w krakowskich przedszkolach i domach kultury jako nauczyciel muzyki i rytmiki. Jestem wokalistką oraz kompozytorką w rockowej kapeli Code Under (www.codeunder.com).

Do prowadzenia bloga Krew i mleko namówiła mnie z początkiem 2010 Przyjaciółka, jako że niewiele wcześniej wyszłam za mąż i w związku z tym zaczęłam zajmować się na poważnie gotowaniem, którą to czynność szybko pokochałam. Nazwa bloga nawiązuje do staropolskiego określenia ukochanej przeze mnie słowiańskiej karnacji: jasnej cery z zaróżowionymi policzkami nazywanej krew z mlekiem.

Od wczesnych lat lubiłam pomagać Rodzicom lub Babci w kuchni. Babcia nauczyła mnie tradycyjnych potraw i pieczenia ciast, Rodzicom natomiast zawdzięczam otwartość na różne nowe smaki, brak lęku przed kuchennymi eksperymentami i lekkie podejście do przepisów oraz proporcji.

Zapraszamy: www.krewimleko.wordpress.com

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ