Thursday, December 8, 2022
Home / PARTNER MK  / Skąd się wzięły współczesne lody?

Skąd się wzięły współczesne lody?

Masz na nie smak nie tylko latem? To dobrze

Kobieta, w ciemnych okularach zajada się rozpływającymi się lodami śmietankowymi w różku.

fot. Pexels

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów świata! Skutecznie chłodzą i orzeźwiają, dlatego najchętniej zajadamy się nimi latem. Jesienią i zimą stanowią z kolei rewelacyjny dodatek do ciast serwowanych na ciepło, a także uniwersalnych shake’ów czy wykwintnych deserów w stylu lodów smażonych

 

Współczesny człowiek może delektować się lodami przez cały rok, a ogromny wybór mrożonych przysmaków sprawia, że każdy spośród tych deserów może znaleźć coś dla siebie. Mimo że historia lodów liczy około 5 tysięcy lat, to lody na patykach, lody w waflowych rożkach czy lody w pudełkach są stosunkowo nowym wynalazkiem. Kiedy i jak zaczęła się historia lodów? Co jest starsze: sorbet czy lód mleczny? Skąd się wziął pomysł na lody w kultowych rożkach i lody na patyku? Rozsmakuj się w lodowej historii!

Starożytne lody, czyli śnieg i lód…

Za wynalazców lodów uznaje się Chińczyków, którzy już 5 tysięcy lat temu delektowali się zimnymi deserami ze zmiażdżonych owoców połączonych ze śniegiem lub lodem. Pierwszym lodom bliżej było do mrożonego napoju i sorbetu, niż do najpopularniejszych obecnie lodów mlecznych i śmietankowych. Mrożonymi przysmakami raczyli się również starożytni Grecy i Rzymianie. Lód sprowadzali z gór, a następnie przechowywali go w głębokich piwnicach i serwowali skropiony winem lub oblany miodem. Przysmak był niezwykle kosztowny i mogli sobie na niego pozwolić wyłącznie najzamożniejsi. 

 

Jak lody trafiły do Europy? Szukając odpowiedzi na to pytanie można trafić na wiele legend i niepotwierdzonych historii. Pierwszy opublikowany przepis na lody znajduje się w książce kucharskiej Antonia Latiniego „Lo Scalco alla moderna” z XVII wieku, a pierwszą lodziarnię otworzył w Paryżu, w 1686 roku, Francesco Procopio Dei Coltelli. Klientami Le Procope byli m.in. Robespierre, Voltaite, Diderot i Balzac.

Rozwój technologii i popularyzacja lodów

Przełomowym momentem w historii lodów było opracowanie technologii zamrażania. Twórcą pierwszej chłodziarki sprężarkowej był Carl von Linde, niemiecki inżynier i wynalazca, który w 1876 roku opatentował prototyp chłodziarko-zamrażarki. Kolejne dziesięciolecia upłynęły na doskonaleniu sztuki zamrażania, patentowania kolejnych maszyn do produkcji lodów oraz eksperymentowania ze smakami i przepisami. Celem większości twórców i wynalazców było opracowanie takich receptur i metod kręcenia lodów, które gwarantowałyby uzyskanie idealnie puszystej i gładkiej masy. Pierwszą automatyczną maszynę do produkcji lodów skonstruował w 1927 roku bolończyk, Otello Cattabriga.

Lody w waflu? Przypadek, który podbił rynek!

Początki XX wieku to czas, w którym lody były deserem pożądanym, ale również coraz bardziej dostępnym. W kawiarniach serwowano je w eleganckich szklanych salaterkach, kubkach lub na talerzykach. 

rożki lodowe, umieszczone w plastikowym podajniku, na tle zaplecza lodziarni

Sposób podawania lodów w waflu powstał przez przypadek, gdy sprzedawcy skończyły się szklane salaterki – zastąpił je zawiniętymi w rożek goframi / fot. Pexels

Uwielbiane obecnie lody w waflowych rożkach, które dla większości z nas są synonimem lata i wakacji, powstał przez przypadek. Twórcą tego lodowo – waflowego zestawienia był Francuz, Arnold Fornachou, który w 1904 roku serwował lody uczestnikom wystawy automobilów w St. Louis. Mrożone desery cieszyły się tak dużą popularnością, że sprzedawcy skończyły się naczynia do ich podawania. Na stoisku sąsiadującym z punktem sprzedaży lodów Arnolda serwowano gofry. Nie cieszyły się one tak dużym zainteresowaniem, jak lody. Okazało się natomiast, że „miękkie wafle” po zwinięciu stanowią idealne i jadalne opakowanie dla lodów.

 

Lody-rożki weszły na stałe do lodowego świata! Obecnie serwuje się je jednak nie w gofrach, ale w lekko słodkich i perfekcyjnie chrupiących waflach w kształcie rożka. Przykładem szerokiego asortymentu w kategorii pysznych lodów w wafelku są desery Marletto, które znajdziesz w sieci sklepów Biedronka. Dowiedz się więcej o lodach w rożkach. Pomysł na połączenie wafla z lodami podchwycił Włoch, Giovanni Torre, który w 1906 roku zaproponował miłośnikom mrożonego deseru pierwszą lodową kanapkę – porcję lodów włożoną między dwa wafle.

Lody na patyku? Banalna historia!

Historia lodów na patyku jest jeszcze krótsza niż lodów w waflowych rożkach. Jak powstały pierwsze lody na patyku? Oczywiście przez przypadek! Pozostawiona na mrozie szklanka z oranżadą i zanurzonym w napoju mieszadełkiem zamieniła się w niezwykłą, lodową konstrukcję, którą można było skonsumować w całkowicie zaskakujący sposób – trzymając mieszadełko! Twórcą i producentem pierwszych lodów na patyku był zapominalski Frank Epperson. Lody na patyku w 1924 roku opatentował Amerykanin, Harry Burt.

różowe lody wodne na patykach, wokół połówki cytryn i metalowe wiaderko z kostkami lodu

Lody na patyku powstały przez przypadek! Ich pierwowzorem była zamarznięta oranżada z mieszadełkiem / fot. JeniFoto /Shutterstock

Obecnie lody na patyku to szeroka kategoria, w której można znaleźć zarówno sorbety, lody wodne, jak i przeróżne lody mleczne i śmietankowe, z rozmaitymi dodatkami i polewami. Sprawdź, jakie lody na patyku oferuje marka Marletto.

A Ty ile lodów zjadasz w ciągu roku?

Kilka tysięcy lat historii lodów doprowadziło nas do miejsca, w którym możemy delektować się lodami o przeróżnych konsystencjach, smakach i formach podania. W sprzedaży są zarówno lody wodne i sorbety, które najmocniej nawiązują do początków lodowej historii, jak i lody mleczne i śmietankowe, które zaczęto produkować na szerszą skalę w XIX wieku. Ile lodów zjadamy rocznie? Statystyczny Polak spożywa w ciągu roku około 5 litrów lodów. To sporo, ale daleko nam do Nowozelandczyków, którzy w przeliczeniu na jedną osobę zjadają prawie 30 litrów rocznie!

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ