Mleko dostarcza wielu witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera również pełnowartościowe białko, cynk, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem, mieć dobrą kondycję, mocne kości i zęby, powinniśmy zdecydowanie częściej sięgać po produkty mleczne
Warto wybierać te produkty mleczne, które powstają w polskich zakładach mleczarskich, gdyż wytwarza się je z mleka najwyższej jakości, a do ich produkcji wykorzystuje się najnowsze technologie. Zarówno gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka, jak i polskie zakłady mleczarskie w ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo się rozwinęły i zmodernizowały. Przeprowadziły ogromne inwestycje, m. in. w najnowsze linie technologiczne, produkują wydajnie i zachowują najwyższe standardy higieniczne. Aby zaspokoić potrzeby wymagających konsumentów, co roku wprowadzają do swojej oferty nowe, udoskonalone produkty mleczne.
Dziś polskie mleczarnie w niczym nie odbiegają od zakładów europejskich czy światowych, a produkty mleczne wytwarzane przez nasze przedsiębiorstwa są znane na wszystkich kontynentach. Podczas codziennych zakupów warto więc sięgać po polskie produkty mleczarskie, których wybór jest ogromny. Wkładając do koszyka wyprodukowany w kraju jogurt lub serek, wybieramy wysoką jakość oraz tradycyjny smak, a w dodatku wspieramy polską gospodarkę, dbamy o miejsca pracy, co jest niezwykle ważne w trudnych czasach, spowodowanych pandemią koronawirusa.
Kampania #WspieramyPolskieMleczarstwo realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.