Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo i tanio?
A może tak siemię lniane zamiast nasion chia?
Fenomen superfoods już dawno opanował cały świat, jednak mimo upływu lat, moda na zdrowe jedzenie wcale nie słabnie. Superżywność promują światowe gwiazdy, dietetycy i inni ludzie ze świata fitness. Na pewno słyszałaś o magicznych właściwościach amarantusa, jagód acai i goji, których ceny w sklepach nie są niskie. Ale czy tylko egzotyczne rośliny i owoce mają takie właściwości? Zobacz listę polskich superfoods i przekonaj się, że superżywność nie musi być superdroga!
Jesień to sezon grypowy, więc co roku w tym czasie powraca temat superfoods. Produkty te mogą pomagać z przeziębieniem i podnosić odporność. Jakie jeszcze są ich supermoce?
Zaintrygowana? Zobacz jeszcze: Superfoods po naszemu
Superfoods – co to jest?
Superfoods, inaczej superżywność, to określenie naturalnych, nieprzetworzonych produktów. Zawierają niezwykle cenne składniki odżywcze, co wyróżnia je na tle pozostałej żywności. Ponadprzeciętne ilości witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika czy aminokwasów sprawiają, że superfoods działają wyjątkowo korzystnie na organizm.
Chociaż sama nazwa „superfoods” jest chwytem marketingowym, specjaliści potwierdzają, że istnieje grupa produktów zasługujących na szczególną uwagę. Jaką superżywność znajdziemy dziś na sklepowych półkach?
Światowe superfoods – co jedzą gwiazdy Hollywood?
Jennifer Aniston pokazała ostatnio na Instagramie, jak wygląda jej ulubiony koktajl i przyznała, że produkty bez których nie może się obejść to m.in. szpinak, zielona herbata matcha, cynamon i masło migdałowe. Wszystkie te produkty znajdują się na liście superfoods!
View this post on Instagram
Julia Robetrs w jednym z wywiadów oświadczyła, że kocha jarmuż tak bardzo, że hoduje go we własnym ogródku. Ulubioną zdrową przekąską gwiazdy są właśnie jarmużowe chipsy, bogate w błonnik, żelazo i wapń. Z kolei w zapisanych instastories Emmy Roberts znajdziemy mnóstwo dań z awokado, brokułami i łososiem, które również zaliczają się do superżywności.
W porannych smoothies Mirandy Kerr nie brakuje superzdrowych borówek, kolendry i spiruliny, a Gigi Hadid uwielbia parmezan i chętnie dodaje go do swoich potraw, którymi chwali się na Instagramie.
View this post on Instagram
Zobacz też: Adele schudła ponad 45 kilogramów! To musisz wiedzieć o sirtfood, zanim wypróbujesz dietę na sobie
Superżywność po polsku – 9 przykładów
Zobacz, które z tanich i powszechnie dostępnych polskich artykułów spożywczych należą do superfoods. Ciesz się niezwykłymi właściwościami odżywczymi produktów za małe pieniądze!
1. Czarny bez
Sok z owoców czarnego bzu to prawdziwy polski superprodukt. Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Owoce czarnego bzu są pełne antyoksydantów, a suszone kwiaty działają przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Można go stosować na migrenę i działa korzystnie na oczy. Czarny bez poprawia też pracę układu pokarmowego. Sok z czarnego bzu kupisz w aptece lub w supermarkecie na półce z produktami „bio”. Możesz też przygotować go sama – krzewy te są dość powszechne w Polsce. Szukaj ich na obrzeżach lasów i łąk.
2. Aronia
Tych owoców u nas nie brakuje, ponieważ Polska jest największym producentem i eksporterem aronii na świecie. Cudze chwalicie, swego nie znacie – to powiedzenie aż ciśnie się na usta, biorąc pod uwagę, że ponad 90% zbiorów trafia poza granice kraju. Aronia jest najbogatszym w antyoksydanty owocem i obniża ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu.
3. Dynia
Królowa jesieni nie tylko pięknie prezentuje się w roli dekoracji i pysznie smakuje, na przykład pod postacią rozgrzewającego kremu, ale także jest pełna cennych właściwości. Dynia skrywa w sobie wiele witaminy C,E i A oraz składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, selen i cynk. Jest doskonałym źródłem błonnika, zawiera niacynę i cenny kwas foliowy.
4. Żurawina
Suszona żurawina dostępna jest cały rok, a świeże owoce pojawiają się w sklepach od września. Możesz przygotować z nich sok, zapasteryzować lub zamrozić. Żurawina słynie ze swojej skuteczności w walce z infekcją pęcherza i dróg moczowych, ale to nie jej jedyna zaleta. Owoce żurawiny pomagają z problemami układu trawiennego, a domowa konfitura przyda ci się w przypadku przeziębienia. Żurawina jest bogata w witaminy z grupy B,C i E oraz składniki mineralne, w tym: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i jod).
Sprawdź koniecznie: Kalendarz przetworów, czyli szykujemy domowe przetwory na zimę
5. Siemię lniane
Nasiona lnu nazywane są potocznie polskimi nasionami chia. To idealne roślinne źródło kwasów omega-3, które obniżają cholesterol i poprawiają odporność. Siemię lniane polecane jest kobietom przechodzącym menopauzę, ze względu na zawarte w nim lignany regulujące poziom hormonów. Len reguluje też pracę układu trawiennego – pomaga przy biegunkach i zaparciach, poprawia perystaltykę jelit i ma dużo błonnika.
6. Kasza jaglana
Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Polecana jest dla osób na diecie, a także zmagających się z alergiami pokarmowymi, problemami z układem pokarmowym oraz częstymi infekcjami. Znana jest też z tego, że oczyszcza organizm z toksyn. Kasza jaglana jest bezglutenowa, zawiera duże ilości witamin z grupy B, żelaza, miedzi i krzemionki cennej dla skóry. Świetnie nadaje się zarówno do dań na słono, jak i na słodko.
7. Owies
Owies jest jednym z najbardziej dostępnych, a jednocześnie niedocenianych superfoods. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, witaminy B,A,E,K. Owies jest bogaty w błonnik i obniża cholesterol. Znajdziesz go pod postacią płatków, otrębów, chleba czy mleka.
8. Orzech włoski
Pod względem wartości odżywczych to najlepsze orzechy. Już 3 sztuki wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie kwasów omega-3. Mają dużo białka, kwas foliowy, błonnik, magnez i fosfor. Dostarczają antyoksydanty, a zawarty w nich aminokwas – arginina – chroni przed zakrzepami.
9. Natka pietruszki
Chociaż zazwyczaj natka pełni rolę ozdoby potraw, jej właściwości są nieocenione. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy już jedna łyżka natki. Pietruszka jest bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B i K, magnez, błonnik i kwas foliowy. Ze względu na dużą zawartość żelaza, a także przez wspomaganie jego wchłaniania, polecana jest dla osób borykających się z anemią.
Zdrowej żywności wcale nie musisz szukać na drugim końcu świata ani płacić za nią kroci. Spróbujesz polskich superproduktów?
Laura Nowakowska