
Cukinia: poznaj jej potencjał / fot. materiały prasowe
Choć cukinię można kupić w każdym sklepie spożywczym i często widuje się ją uprawianą w przydomowych ogródkach, jeszcze w początkach XX wieku była słabo rozpoznawalnym warzywem. Cukinia to nie tylko typowy warzywny dodatek obiadowy, ale również składnik roślinnych pasztetów, chlebów i placków. To zielone warzywo możemy zamienić w niskokaloryczny makaron i stosować jako zamiennik tradycyjnego spaghetti. Możliwości jest wiele, a my przedstawiamy 3 najciekawsze sposoby na przygotowanie cukinii
Krótka historia cukinii
Cukinia (Cucurbita pepo) z botanicznego punktu widzenia jest owocem, jednak traktuje się ją jako warzywo. Należy do tej samej rodziny co ogórek i melon. Zbiera się ją, kiedy jest jeszcze niedojrzała, dzięki czemu jej skórka pozostaje twarda. Małe odmiany cukinii zawierają mniej wody, przez co charakteryzują się intensywniejszym smakiem niż większe gatunki.
To zielone warzywo o delikatnym posmaku pochodzi od bardzo podobnej rośliny uprawianej niegdyś w Meksyku i północnych regionach Ameryki Południowej. Jedzona przez nas obecnie cukinia pochodzi jednak z Włoch. Powstała jako odmiana uprawianego tam kabaczka i początkowo nazywana nawet była zielonym włoskim kabaczkiem. Nazwa cukinii pochodzi od włoskiego słowa zucca, które znaczy „mały kabaczek”.
Nasiona cukinii przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, ale warzywo nie było wykorzystywane aż do wczesnych lat XX wieku. Roślinę lekceważyli nawet Francuzi, którzy zaczęli używać jej w kuchni dopiero wtedy, kiedy znani kucharze nauczyli się wybierać małe i intensywne w smaku egzemplarze.

Co wiemy o cukinii? / fot. materiały prasowe
Cukinia w naszej kuchni i… ogrodzie
Cukinia należy do warzyw chętnie uprawianych w przydomowych ogródkach. Rośnie szybko, nawet na słabej glebie, a roślina daje obfite plony. Warzywo można przyrządzać na wiele różnych sposobów i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Jest doskonałe zarówno na surowo, jak i ugotowane. Z cukinii przyrządza się tradycyjne francuskie ratatouillie, czyli warzywną potrawkę z dodatkiem różnych warzyw podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek. W Turcji serwuje się placki z tartej cukinii, mąki i jajek smażone na oliwie z oliwek i podawane z jogurtem (mücver). W Bułgarii cukinię się smaży i jada z jogurtowym dipem z dodatkiem czosnku i koperku. Egipcjanie przyrządzają to zielone warzywo, dodając do niego sos pomidorowy, czosnek i cebulę. W Polsce lubimy przyrządzać krem z cukinii i zastępować cukinią tradycyjny makaron spaghetti.
Zupa krem z cukinii https://akademiasmaku.pl/przepis/zupa-krem-z-cukinii-z-grzankami,1262 to doskonała propozycja na lekki, a zarazem bardzo sycący posiłek. Kojarzy się przede wszystkim z letnią porą (mamy wtedy sezon na to warzywo), ale zupę przygotujemy też zimą. Cukinia obecna jest w sklepach przez cały rok. A jeśli wyhodowaliśmy ją we własnym ogrodzie i chcemy, żeby dotrwała do zimy, możemy ją zamrozić. Cukinię kroimy w plasterki lub w kostkę. Do dużego naczynia nalewamy wodę i wrzucamy do niej kostki lodu. Gotujemy osobno wodę w garnku i wrzucamy do niej cukinię. Blanszujemy ją przez 2 do 6 minut w zależności od sposobu, w jaki ją pokroiliśmy. Po wyjęciu z wrzątku od razu wrzucamy warzywo do zimnej wody z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Dokładnie odsączamy cukinię i przekładamy ją do szczelnych pojemników lub torebek próżniowych. Tak przygotowane warzywo możemy przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Z zielonego warzywa możemy przygotować przepyszny wegetariański pasztet z cukinii https://akademiasmaku.pl/przepis/pasztet-z-cukini,796. Potrawa jest bardzo soczysta, pełna smaku i nikt nie przypuszcza, że nie ma w niej ani grama mięsa.
Jeśli mamy większe ilości cukinii z własnego ogródka lub od zaufanego dostawcy, możemy przygotować cukinię w słoikach. Zimą wykorzystamy ją do zupy krem lub jako dodatek do sałatek. Cukinia w octowej zalewie smakuje intensywniej niż świeża, dlatego wystarczy dodać tylko kilka pokrojonych kawałków, żeby podkreślić smak przyrządzanej potrawy https://akademiasmaku.pl/przepis/cukinia-w-zalewie,3536.
Cukinia i jej wartości odżywcze
To zielone warzywo jest bardzo zdrowe, a jednocześnie niskokaloryczne. Jedna szklanka pokrojonej cukinii to zaledwie 19 kcal, czyli o mniej więcej połowę mniej niż mają brokuły czy brukselka. Cukinia doskonale pasuje więc jako dodatek do wszystkich ciężkich potraw.
Warzywo zawiera potas (ma go więcej niż taka sama ilość banana) niezbędny do utrzymania dobrego zdrowia serca. Pierwiastek reguluje ciśnienie krwi, niwelując szkodliwe działanie sodu. Zwiększone dawki potasu przy jednoczesnym obniżeniu spożycia soli, zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru.
Cukinia ma w sobie znaczne ilości witaminy C – antyoksydantu działającego ochronnie na komórki ciała. Mikroelement zapobiega zatykaniu tętnic, chroniąc przed zawałem i udarem. Jedna szklanka pokrojonej cukinii dostarcza ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Oprócz potasu i witaminy C warzywo zawiera również kwas foliowy (istotny szczególnie dla kobiet w ciąży), mangan, witaminę A (dba o dobry wzrok i zdrową skórę), B2 i B6 oraz witaminę K.
Jako warzywo składające się głównie z wody oraz zawierające rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, cukinia pomaga w regularnych wypróżnieniach i zapobiega zatwardzeniom. Warto dodać ją do swojej codziennej diety, żeby wyregulować pracę układu trawiennego. Choć warzywo ma niewiele kalorii, potrafi być bardzo sycące. Wszystko dzięki wodzie i błonnikowi. Cukinia to doskonałe warzywo dla osób na dietach niskokalorycznych.

Dlaczego warto jeść cukinię? / fot. materiały prasowe
Cukinia – o tym nie wiedziałaś!
Choć najczęściej zjadamy zieloną część warzywa, możemy przyrządzać też kwiaty cukinii. Możemy zebrać je z hodowanych przez siebie krzaczków lub kupić od lokalnych rolników (w supermarketach raczej ich nie znajdziemy). Kwiaty wyśmienicie smakują po obtoczeniu w panierce i usmażeniu, ale doskonale nadają się też jako dodatek do sałatek. Można przygotować z nich lekką letnią sałatkę, dodając do nich sałatę lodową oraz awokado i polewając oliwą z oliwek wymieszaną z musztardą i sokiem z cytryny.
Cukinia to doskonały zamiennik makaronu. A ponieważ ma mało kalorii jest świetna dla osób na lekkostrawnych dietach. Pokrojona w cienkie paseczki lub słupki cukinia pasuje do każdego rodzaju sosu. Makaron szybko się gotuje (wystarczy wrzucić go do wrzątku dosłownie na minutę) i dodać do niego sos pomidorowy, żeby przyrządzić proste i pożywne danie lunchowe lub obiadowe. Żeby zwiększyć kaloryczność potrawy, całość możemy posypać tartym żółtym serem. Makaron z cukinii możemy podawać również z sosami serowymi lub pieczarkowymi oraz z każdym sosem mięsnym.
Warzywo nie zawsze musi być zielone. Cukinia występuje też w żółtej odmianie. Jak odróżnić ją od kabaczka? Cukinia ma charakterystyczny podłużny i walcowaty kształt na całej długości. W kabaczku jeden z końców zwęża się. Choć trudno powiedzieć, czy zielona cukinia różni się smakiem od żółtej, niektórzy uważają, że ta druga odmiana charakteryzuje się nieco słodszym posmakiem.
Najlepiej smakujące cukinie to te, które mają średnie rozmiary. Przerośnięte warzywa zawierają w sobie bardzo dużo wody, a przez to też mają mniej smaku. Wybierając cukinię, sprawdźmy czy jest twarda w dotyku. Zbyt miękka będzie mocno wilgotna i z dużą ilością pestek (śmiało można je jeść). Jeśli trafimy na duże warzywo, przyrządźmy je na ciepło. Do sałatek czy cukiniowego makaronu potrzebujemy zwartej cukinii o niższej zawartości wody.
Nawet jeśli nie przepadamy za smakiem surowej cukinii, możemy wyczarować z niej dania, którymi będziemy się zajadać. Warzywo wyśmienicie smakuje w wersji nadziewanej, zapieczone z ryżem, soczewicą lub mielonym mięsem. Plasterki cukinii zamarynowane w oliwie z oliwek i occie balsamicznym możemy usmażyć na grillu i dodać do sałatki lub potraktować jako samodzielną przekąskę. Z cukinii upieczemy zdrowy chleb, pasztet, zrobimy placki i kakaowe ciasteczka. To warzywo, po które powinnyśmy sięgać jak najczęściej i wykorzystywać je w swojej kuchni nawet codziennie.
A jeśli brakuje nam czasu na codzienne przyrządzanie tego warzywa, wystarczy, że wcześniej zamarynujemy cukinię w słoikach. Tak przygotowaną możemy zmiksować na zupę krem lub dodać do pożywnej sałatki.