Mozzarella, parmezan, a może gorgonzola? Dowiedz się, jakie sery dobrze komponują się z pizzą
Jesteś koneserem czy stawiasz na najprostsze rozwiązania?

Pizza z najlepszym serem prosto do domu! / fot. materiały prasowe
Ser to jeden z najważniejszych składników każdej dobrej pizzy. I to od jego jakości – podobnie jak od jakości sosu czy ciasta – zależy ostateczny efekt. Warto więc wiedzieć, jakie sery najlepiej komponują się z tym wyjątkowym włoskim specjałem
Na początek: najważniejsza informacja. Pizza to nie zapiekanka. A to oznacza, że ser trafia na spód – tuż na sos, a dopiero na ser nakłada się pozostałe składniki. Warto na to zwrócić uwagę, bo autentyczna pizza na wynos ani w lokalu – chyba, że do czynienia mamy z wersją quarto fromaggi – sera na wierzchu mieć nie powinna. A jeśli już ser na pizzy, to jaki?
Mozzarella to podstawa
To ser, bez którego żadna dobra pizza nie powstanie. Delikatny, mleczny ser, który pięknie się ciągnie nadaje pizzy odpowiednią teksturę i subtelny aromat. Ważna jest przy tym jakość mozzarelli. Najlepiej sprawdza się wersja naturalna, a więc ta, która przechowywana jest w kulkach w solance. Zwłaszcza mozzarella typu Bufala, a więc z mleka bawolic. Nie warto przy tym iść na kompromisy – produkty typu mozzarella tarta mają niewiele wspólnego z tą oryginalną, pochodzącą z regionu Kampania.
Parmezan na pizzy? Czemu nie!
… ale nie jako podstawowy składnik! Parmezan sprawdzi się zarówno jako jeden z czterech serów – gdy pizza na wynos, którą zamówisz to będzie quarto fromaggi właśnie, jak i w innych kombinacjach. Przykłady? Startym parmezanem można posypać pizzę z prosciutto i rukolą – najlepiej sięgając po płatki tego twardego, podpuszczkowego sera. W efekcie pizza stanie się nieco bardziej aromatyczna.
Gorgonzola dla koneserów
Sery pleśniowe, co tu kryć, trzeba lubić. A lubi je nie każdy. Wyrazisty, intensywny smak i zapach mogą być wyzwaniem – zwłaszcza, jeśli to dla Ciebie pierwszy kontakt z takim gatunkiem sera. Ale tych serów nie warto się, z drugiej strony, obawiać. Przy bliższym poznaniu, urzekają wielowymiarowym smakiem i świetnie komponują się z wieloma zestawami dodatków do pizzy – ot, na przykład ze szpinakiem, „podbijając” niejako smak tego pierwszego – zdecydowanie warto.
A może feta?
Choć to ser typowo grecki, do pizzy również pasuje. Łagodny, ale dobrze dosolony doda wyrazistości pizzy greckiej, czy też tej z kurczakiem i pomidorami suszonymi. Sprawdza się całkiem dobrze, choć nie w każdej sytuacji.
A co z serami holenderskimi czy francuskimi? Ementaler, gouda czy gruyere brzmią naprawdę kusząco. I rzeczywiście, to sery o wyjątkowym smaku. Ale… nie na pizzę. Mimo wszystko, aż tak bardzo poza kanon wychodzić nie warto – bo to przeczy idei pizzy jako potrawy o charakterze śródziemnomorskim.
Jaki z tego wniosek? Jeśli zamarzyła Ci się pizza na wynos i chcesz zjeść naprawdę smaczną jej wersję – postaw na taką, która została przygotowana z dobrym serem. Obowiązkowo powinna być na niej mozzarella, a dodatkowo – sery włoskie lub inne o śródziemnomorskiej proweniencji. To daje gwarancję wyrafinowanego smaku, zgodnego z tradycyjnymi recepturami prosto z Italii.