Sernik z rosą czy gotowany piernikiem? Poznaj niezwykłe przepisy na sernik!
Przepis na sernik może być bardzo różny. Istnieje sernik pieczony, gotowany, a także sernik na zimno. Jak przygotować sernik, który zachwyci najbliższych? Mówi się, że sernik znany był już przez starożytnych Greków i Rzymian. Grecki filozof

Sernik z rosą/ fot. materiały prasowe
Mówi się, że sernik znany był już przez starożytnych Greków i Rzymian. Grecki filozof Aegimus miał napisać książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Inne źródła mówią o dziele autorstwa rzymskiego polityka i pisarza Katona Starszego „De Re Rustica”, w którym możemy znaleźć przepis na libium, czyli jeden z rodzajów sernika. Faktem jest, że w starożytności sernik był prawdziwym rarytasem. Podawano go olimpijczykom, którzy zwyciężali w igrzyskach!
„Nowojorski” i „wiedeński”, czyli o rodzajach sernika
W XIX w. sernik zdobył większą popularność. Wtedy dotarł też do Ameryki Północnej gdzie następnie ewoluował. Dziś „sernik nowojorski” odznacza się lekkim i delikatnym ciastem, m.in. za sprawą odkrytego w II połowie XIX wieku serka Philadelphia. Zupełnie inny rodzaj sernika znany jest w krajach niemieckojęzycznych. „Sernik wiedeński” jest jedną z najbardziej tradycyjnych form tego ciasta. W tym przypadku do ciasta najczęściej dodaje się bakalie. Jaki sernik zdobył szczególną popularność w krajach prawosławnych? Sernik na zimno zwany paschą. Szczególnie popularny jest w okresie wielkanocnym.
Sernik z rosą czy na ciasteczkowym spodzie? Przepis na sernik doskonały!
Sernik to ciasto, którego głównym składnikiem jest biały ser w postaci zmielonego twarogu. Poza tym dodaje się do niego podstawowe składniki takie jak jajka, cukier, masło czy mąkę. Choć istnieje wiele przepisów na zwykły, szybki sernik, przez lata powstało także wiele różnorodnych, niezwykłych i przepysznych rodzajów sernika! Czym się wyróżniają?
Obecnie nietrudno znaleźć przepis na sernik z dodatkami, które przypadną do gustu każdemu. Można zachwycić najbliższych np. sernikiem z jogurtów greckich z dodatkiem brzoskwiń, sernikiem „zebrą”, czy „sernikiem tiramisu”. Niezwykle okazale prezentuje się sernik pokryty czekoladą, sernik w owocami i galaretką czy sernik na spodzie z ciasteczek korzennych.
Dużą popularnością cieszy się w ostatnim czasie także tzw. sernik z rosą. Skąd wzięła się jego nazwa? Sernik z rosą to nic innego jak ciasto z grubą warstwą bezowej pianki na górze. W momencie gdy sernik się studzi, na wierzchu bezowej piany tworzą się złote kropelki, które pięknie prezentują się na wypieku! Szukasz niezwykłego przepisu na sernik? Chcesz zachwycić wyglądem i smakiem swoich gości? Wejdź na stronę http://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rosa i dowiedz się jak przygotować imponujący sernik z rosą!