Monday, March 17, 2025
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 9 sernik z borówkami z przypadku

9 razy deser – Przepis nr 9 sernik z borówkami z przypadku

Gosia Jaszczyk z bloga Tapas De Colores poleca sernik z borówkami z przypadku z bloga A bitetoeat.pl.

Sernik z borowkami / fot.Abitetoeat.pl

Sernik z borowkami / fot.Abitetoeat.pl

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Gosia Jaszczyk z bloga Tapas De Colores poleca

sernik z borówkami z przypadku z bloga A bitetoeat.pl

Sernik z borowkami / fot.Abitetoeat.pl

Sernik z borowkami / fot.Abitetoeat.pl

Składniki: 200 g herbatników, 2 garście orzechów, 3 łyżki miodu, 3/4 kostki masła, 400 g śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 4 jaja, 4 żółtka, serek waniliowy Danio, 1 tabliczka białej czekolady, 1 szklanka cukru, 2 szklanki borówek.

Przygotowanie – spód: Herbatniki i orzechy zemleć w malakserze, przesypać do torebki strunowej, dodać masło i miód. Ugnieść w rękach, aż składniki się połączą, potem wysypać na blachę lub tarteletkę i ugniatając, przykryć powstałą masą cały spód. Jaja i żółtka ubić, dosypując powoli szklankę cukru. Dodać serek waniliowy. Do innego naczynia wlać śmietankę kremówkę, podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę i cukier waniliowy. Kiedy nieco przestygnie, połączyć z masą z żółtek. Na spód z herbatników wyłożyć borówki, a na wierzch masę. Naczynie żaroodporne napełnić wodą i włożyć do piekarnika na najniższą półkę. Sernik włożyć półkę wyżej. Piec w temperaturze 120 stopni C ok. 2 godzin.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ