Monday, October 7, 2024
Home / Kuchnia  / Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Agnieszka Szydłowska , autorka bloga W kuchni Usagi www.wkuchni.usagi.pl poleca sernik pomarańczowy na spodzie kokosowym.

W kuchni Usagi-sernik

Sernik / fot. W kuchni Usagi

Agnieszka Szydłowska , autorka bloga W kuchni Usagi www.wkuchni.usagi.pl poleca sernik pomarańczowy na spodzie kokosowym.

W kuchni Usagi-sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy/ fot. W kuchni Usagi

Składniki na spód (tortownica 26 cm):

– 200 g drobnych wiórków kokosowych

– 100 g mielonych migdałów

– 1 jajko

– 50 g masła

– 30 g brązowego cukru

Składniki na masę:

– 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

– 100 – 150 g cukru (do smaku)

– 5 jajek

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki mąki pszennej

– skórka otarta z pomarańczy

– sok z jednej pomarańczy

– 2 łyżki cointreau lub rumu

Składniki na polewę:

– 100 g masła

– 2 łyżki ciemnego kakao

– 3-4 łyżki cukru

– 1 łyżka cointreau lub rumu lub soku z pomarańczy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wiórki kokosowe i mielone migdały wymieszać z cukrem, szybko rozetrzeć z masłem, dodać jajko i zagnieść. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do piekarnika na około 15 minut, aż spód zbrązowieje.

W tym czasie w misce rozetrzeć twaróg z cukrem i mąkami. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Do twarogu dodać jajka, sok z pomarańczy i alkohol i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić skórkę z pomarańczy, zamieszać.

Masę twarogową przelać na upieczony spód kokosowy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut w kąpieli wodnej (stawiam tortownicę na kratkę umieszczoną w środkowej części piekarnika, a na blachę poniżej wlewam kilka szklanek wody). Kiedy wierzch sernika staje się zwarty i sprężynuje przy dotknięciu, wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim sernik na jeszcze 30 minut.

Po tym czasie sernik wyjąć i wystudzić na kratce. Gdy sernik wystygnie, w rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cukier i kakao, wymieszać na gładką polewę, na końcu dodać sok pomarańczowy lub alkohol. Gdyby polewa była zbyt gęsta, można ją rozrzedzić 1-2 łyżkami gorącej wody.

Polewą polać przestudzony sernik. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Blogerka o sobie:

W mojej rodzinie wszystkie ważne wydarzenia odbywały się w kuchni i pewnie dlatego kuchnia kojarzy mi się z sercem domu. Swoje umiejętności zawdzięczam Mamie i Babci – to one nauczyły mnie, że gotowanie nie musi być trudne, a potrawy skomplikowane. Uważam, że nawet w tak szaleńczym tempie, jakie narzuca nam obecnie świat, można gotować zdrowo oraz smacznie i nie potrzeba do tego gotowych produktów ani ulepszaczy smaku.

Zapraszamy: www.wkuchni.usagi.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ