9 razy deser – Przepis nr 1 sernik cytrynowo-rozmarynowy
Blog Gotowanie z Pasją gotowaniezpasja.pl wybraliśmy sami. Zdobył on wyróżnienie na 9. Festiwalu Smaku w Krakowie . To z niego pochodzi poniższy przepis na sernik cytrynowo-rozmarynowy.

Sernik cytrynowo-rozmarynowy / fot.Gotowaniezpasja.pl
Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.
Blog Gotowanie z Pasją gotowaniezpasja.pl wybraliśmy sami. Zdobył on wyróżnienie na 9. Festiwalu Smaku w Krakowie . To z niego pochodzi poniższy przepis na sernik cytrynowo-rozmarynowy.
Sernik cytrynowo-rozmarynowy
(przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm)
Składniki: 100 g okrągłych biszkoptów, 50 g masła, 750 g sera śmietankowego np. cream cheese lub gotowy zmielony ser na sernik, 250 g śmietany 18%, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, 3 jajka, 2 łyżeczki świeżego rozmarynu.
Przygotowanie:
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Posiekać drobno biszkopt i wymieszać z roztopionym masłem. Uzyskaną masę wyłożyć równomiernie na spód formy. Wymieszać ser, śmietanę, cukier, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Dodać jajka i zmiksować. Dodać posiekany rozmaryn i równomiernie rozprowadzić w masie serowej, a następnie wlać ją do tortownicy. Piec sernik przez 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni. Studzić w otwartym piekarniku przez 45 minut, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.