Wednesday, June 18, 2025
Home / Kuchnia  / Savoir-vivre a nakrywanie do stołu

Savoir-vivre a nakrywanie do stołu

Świąteczny posiłek, spotkanie urodzinowe, kolacja przy świecach, rodzinny obiad — każde z tych wydarzeń potrzebuje odpowiedniej oprawy oraz starannych przygotowań.

Świąteczny posiłek, spotkanie urodzinowe, kolacja przy świecach, rodzinny obiad — każde z tych wydarzeń potrzebuje odpowiedniej oprawy oraz starannych przygotowań. Ale jak nakryć do stołu, aby nie popełnić gafy i stworzyć niepowtarzalny klimat, a przy okazji zdobyć uznanie w oczach gości?

porcelana24.pl

Znajomość i stosowanie zasad savoir-vivre’u zdecydowanie pomagają w wydaniu niezapomnianego obiadu lub wytwornej kolacji. / fot. materiał prasowy

Niektóre okazje w życiu wymagają wyjątkowego potraktowania. Często najbardziej godnym sposobem ich uczczenia jest zorganizowanie przyjęcia. Oprócz odświętnego menu niezwykle ważnym elementem jest przygotowana zastawa, najlepiej z eleganckiej porcelany, nakrycie do stołu, a często i tematyczna aranżacja. Znajomość i stosowanie zasad savoir-vivre’u zdecydowanie pomagają w wydaniu niezapomnianego obiadu lub wytwornej kolacji.

Rozstawić zastawę

Talerze na stole rozstawia się symetrycznie, tak aby odległość między gośćmi nie była mniejsza niż 60 cm. Zapewnia to swobodę ruchów przy posiłku. Podstawowy zestaw talerzy obiadowych składa się z płaskiego talerza do dania głównego oraz stojącego na nim mniejszego talerza do pierwszej zakąski lub naczynia do zupy. Główny talerz powinien być zrównany krawędzią z brzegiem stołu. Serwetkę obowiązkowo kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu. Głębokie talerze można także ustawić w stosie niedaleko pani domu, a obok umieścić łyżkę wazową – takie rozwiązanie sugeruje, iż to gospodyni nalewać będzie zupę z wazy i rozdawać ją kolejno gościom (źródło: http://www.familie.pl/artykul/Savoir-vivre-czyli-dobre-maniery-cz-2-Przy-stole,835,1.html).

Na środku stołu dobrze się prezentuje bukiet krótkich kwiatów (nieprzysłaniający gości) oraz niskie świece. Równie dekoracyjne są niskie kompozycje kwiatowe z pływającymi świecami. Wszystkie elementy nakrycia muszą jednak harmonizować kolorystycznie z zastawą.

Wiem, czym jem

Sztućce rozkłada się po obu stronach talerza według kolejności, w jakiej będą używane (pierwsze na skraju). Nóż do dania głównego, zwrócony ostrzem ku nakryciu, należy umieścić blisko talerza po prawej stronie, łyżkę do zupy zaraz obok, a widelec po lewej stronie talerza. Sztućce deserowe kładziemy z kolei powyżej nakrycia, równolegle do krawędzi stołu. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Jest to podstawowy skład nakrycia. Na eleganckich przyjęciach, w restauracjach oraz wykwintnych spotkaniach o bogatym menu podaje się ich jednak więcej – odpowiednio do serwowanych potraw. Pamiętać należy, iż po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce.

Małe co nieco na deser

Jeśli po głównym posiłku (obiedzie lub kolacji) przewiduje się deser, zastawę deserową i dodatkowe sztućce podaje się po sprzątnięciu ze stołu i mogą one pochodzić od innego kompletu. Aby jednak nie zaburzyć estetyki stołu, lepiej użyć jednego serwisu obiadowo-kawowego. Wybór naczyń deserowych oraz sztućców zależy od rodzaju dań i wielkości porcji. Do deserów nigdy nie podaje się noża, zawsze natomiast należy przygotować serwetki – bibułkowe lub płócienne.

porcelana24.pl

Serwisy obiadowe z porcelany powinny być nie tylko eleganckie, ale również wygodne i stosunkowo trwałe. / fot. materiał prasowy

Alkohol do posiłku

Wiele uroczystości nie może się obejść bez toastu. Do porcelanowej, eleganckiej zastawy warto dobierać kieliszki z gładkiego białego szkła, proste i niczym nieozdobione, np. klasyczne kieliszki do wina Krosno. Pozwoli to zachować harmonię pomiędzy szkłem a wybranym serwisem obiadowym. Jedynie kieliszki z kryształu mogą być cięte.

Kieliszki ustawia się po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami do głównego posiłku, a od linii sztućców deserowych począwszy, w kolejności nalewania trunków (najbliżej ręki – pierwszy) i w zależności od wysokości szkła (niższe z przodu). Najczęściej są to: kieliszek do wódki, kieliszek do wina białego i do wina czerwonego. W pobliżu powinna się także znaleźć wysoka szklanka do wody. Jeżeli do jedzenia podane będzie piwo, kieliszek do wina zastępuje pokal ustawiony na podstawku. Na stole nie stawia się za to alkoholu. Serwowaniem go zajmuje się pan domu i najlepiej, jeśli butelki umieści na bocznym stoliku w pobliżu.

Z czym do gości?

Zastawa stołowa często swym wyglądem dodatkowo pobudza apetyt i zachęca do wspólnej biesiady. Serwisy obiadowe z porcelany powinny być nie tylko eleganckie, ale również wygodne i stosunkowo trwałe. Można przebierać w klasycznych wzorach oraz kolorystyce, jak i w bardziej ekstrawaganckich projektach – w zależności od potrzeb i upodobań.

Ponieważ przyjmowanie gości to nie lada wyzwanie oraz satysfakcja dla gospodarzy, dobrze jest wszystko odpowiednio wcześniej przygotować i przemyśleć. Jeśli posiada się licznych znajomych bądź dużą rodzinę, zestaw obiadowy na 12 osób może okazać się niewystarczający. Źle i nieelegancko wygląda połączenie kilku różnych serwisów lub „sztukowanie zastawy”, warto zatem uprzednio dokonać niezbędnych obliczeń i dokupić brakujące naczynia. Na szczęście w obecnych czasach nie trzeba daleko jeździć i szukać dostawców. Wiele hurtowni porcelany posiada sklepy online z bogatą ofertą, łącząc tym samym rodzinną tradycję z nowoczesnością, np. sklep porcelana24.pl.

Oceń artykuł
3 Comments
  • Pingback:Eleganckie talerze - ręcznie malowane włoskie cacka - Luxuryblog 25 lutego, 2016
  • Pingback:Eleganckie talerze - ręcznie malowane włoskie cacka - Luxuryblog 25 lutego, 2016
  • kurka 11 sierpnia, 2016

    Każde wydarzenie potrzebuje innej oprawy, ale zawsze i przy każdej oprawie ważne są eleganckie sztućce i porcelana. Sztućce – tylko z Gerlacha, a porcelana – prosta, biała, by kolorowe dodatki komponowały się z nią w ładną całość. To mój przepis na piękny stół na każdą okazję.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ