3 pomysły na sałatki na lato (przepisy)
Rukola z kozim serem, ogórek z rzodkiewka, zielone liście z kolorowymi kwiatami. Wykorzystaj sezonowe warzywa na przygotowanie lekkich i przepysznych sałatek.

Czy wiesz, że do letniej sałatki możesz użyć kwiatów? / fot. materiał prasowy
Wykorzystaj sezonowe warzywa na przygotowanie lekkich i przepysznych sałatek, które mogą stanowić dodatek do innego dania lub być samodzielnym posiłkiem.
Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
– 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
– pomidory w różnych kolorach
– 1 czerwona cebula
– twarożek z koziego mleka
– cukier
– TABASCO® Original
– cytryna
– oliwa
– pieprz i sól
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman

Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman / fot. materiał prasowy
– 2 ogórki zielone
– 1 pęczek rzodkiewek
– limonka
– 1 mała marchew
– kolendra lub natka pietruszki
– szczypior
– brązowy cukier
– sos sojowy Kikkoman
– olej rzepakowy
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
– 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
– Kilka kwiatów nasturcji
– Kilka kwiatów bratków
– Kilka kwiatów nagietka
– 2 łyżki dobrej musztardy
– 2 łyżki miodu
– 10-12 łyżek oleju rzepakowego
– Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
– 2 łyżki soku z cytryny
– Szczypta soli i pieprzu
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.
A może masz ochotę na wiosenne sałatki? Albo chcesz się podzielić własnym przepisem?