Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym
Przepis na sałatkę „samo zdrowie” to oryginalny mix smaków: żurawiny i sera pleśniowego
Przepis na sałatkę „samo zdrowie” to oryginalny mix smaków: żurawiny i sera pleśniowego
Żurawina, choć niepozorna i wciąż mało popularna, zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Dla szukających jednocześnie smacznych i zdrowych dodatków, żurawina powinna być wyborem nr 1!
Dostępna w różnych postaciach, zarówno suszona (np. doskonałej jakości ta od Bakalland) jak i świeża, stanowić może świetny dodatek i urozmaicenie prostych letnich dań. Małe, czerwone, suszone owoce zawierają m.in. witaminy C, A, z grupy B, magnez, żelazo. Smakują dorosłym i dzieciom. Łatwo sprawdzić to przygotowując smaczną, lekką sałatkę z żurawiną i serem pleśniowym.
Przygotowanie tego zdrowego, rodzinnego dania na wakacyjne spotkania przy stole, zajmie zaledwie kilka minut. Oto przepis:
Składniki:
– sałata lodowa
– pomidory
– ser pleśniowy (np. Lazur)
– żurawina suszona (np. Bakalland)
– orzechy ziemne
– sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa
Przepis na sałatkę z żurawiną i serem pleśniowym:
Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie podprażyć na patelni kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.
Smacznego!
eliza 15 czerwca, 2012
Żurawinę warto jeśc pod kazda postacią zwłaszcza teraz latem, kiedy łatwo o infekcje dróg moczowych. drogie panie, żurawiną podsypywać sałatki, mięsa i kieszenie 🙂
Julka 15 czerwca, 2012
Fajny pomysł wykorzystania żurawiny do sałatek. Lubie to! 🙂