Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
Sprawdź koniecznie przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.

Sezon na truskawki w pełni – bez tych pysznych owoców nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu, są przy tym niskokaloryczną i smakowitą przekąską w gorący dzień. Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów czy sosu do naleśników.
Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale w gorące, letnie dni sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Sprawdź nasz przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.
Sałatka z truskawkami, rukolą i „Kamiennogórskim serem pleśniowym”
Składniki:
• 150 g truskawek
• rukola
• 100 g „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos
• kilka łyżek octu balsamicznego
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Smacznego!