Letnia sałatka z rukoli i pora
Przepis na sałatkę z rukoli i pora autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały!
Letnia sałatka z rukoli i pora
– 1 por
– 3 garście rukoli
– 5 plastrów ananasa konserwowego
– 10 sztuk pomidorków koktajlowych
– parmezan
Sos winegret – składniki:
– 1 łyżka musztardy Tarsmak
– 50 ml octu winnego
– 50 ml oleju
– 100 ml soku z ananasa (z puszki)
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie: Por dokładnie umyć, białą jego część pokroić w cienkie półkrążki. Dodać rukolę, pokrojonego w cząstki ananasa, pomidorki koktajlowe i wymieszać. Sałatkę polać obficie sosem winegret, na wierzch zetrzeć parmezan.
Źródło: materiał prasowy