Home / Styl życia  / Kuchnia  / Letnia sałatka z rukoli i pora

Letnia sałatka z rukoli i pora

Przepis na sałatkę z rukoli i pora autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały!

 Letnia sałatka z rukoli i pora

Składniki:

– 1 por

– 3 garście rukoli

– 5 plastrów ananasa konserwowego

– 10 sztuk pomidorków koktajlowych

– parmezan

Sos winegret – składniki:

– 1 łyżka musztardy Tarsmak

– 50 ml octu winnego

– 50 ml oleju

– 100 ml soku z ananasa (z puszki)

– 1 łyżeczka cukru

– ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie: Por dokładnie umyć, białą jego część pokroić w cienkie półkrążki. Dodać rukolę, pokrojonego w cząstki ananasa, pomidorki koktajlowe i wymieszać. Sałatkę polać obficie sosem winegret, na wierzch zetrzeć parmezan.

 Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach