Monday, February 17, 2025
Home / Kuchnia  / Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Obowiązkowo na grilla

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami / fot. materiał prasowy

Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

 

Sałatka na grilla: Boczniaki, pieczarki, rukola

Składniki:

  • Garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kilka boczniaków
  • Kilka średnich pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • Kilkanaście prażonych orzechów laskowych
  • Kilka listków purpurowej bazylii

Wykonanie:

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Sos :

  • łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.(źródło: materiał prasowy)

 

Może też cię zainteresuje:

Nowa Jadłonomia: Nuggetsy z boczniaka

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ