
Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami / fot. materiał prasowy
Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
Sałatka na grilla: Boczniaki, pieczarki, rukola
Składniki:
- Garść rukoli
- 1 mała czerwona cebula
- Kilka boczniaków
- Kilka średnich pieczarek
- 1 duży pomidor
- Kilkanaście prażonych orzechów laskowych
- Kilka listków purpurowej bazylii
Wykonanie:
Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Sos :
- łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego
Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.(źródło: materiał prasowy)
Może też cię zainteresuje: