Thursday, March 30, 2023
Home / Kuchnia  / Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami.

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami / fot. materiał prasowy

Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami.

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami / fot. materiał prasowy

Składniki:

– Garść rukoli

– 1 mała czerwona cebula

– Kilka boczniaków

– Kilka średnich pieczarek

– 1 duży pomidor

– Kilkanaście prażonych orzechów laskowych

– Kilka listków purpurowej bazylii

Wykonanie:

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Sos :

– 2 łyżki dobrej musztardy

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

– 10 łyżek oleju rzepakowego

– 2 łyżki soku z cytryny

– Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.(źródło: materiał prasowy)

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ