Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami.

Sałatka z rukoli i z boczniakami, pieczarkami i orzechami / fot. materiał prasowy
Może masz ochotę na sałatkę na ostro? Jeśli tak koniecznie zapoznaj się z przepisem Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami.
Składniki:
– Garść rukoli
– 1 mała czerwona cebula
– Kilka boczniaków
– Kilka średnich pieczarek
– 1 duży pomidor
– Kilkanaście prażonych orzechów laskowych
– Kilka listków purpurowej bazylii
Wykonanie:
Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Sos :
– 2 łyżki dobrej musztardy
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
– 10 łyżek oleju rzepakowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego
Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.(źródło: materiał prasowy)