Sałatka z kokardkami
Masz mało czasu? Chcesz przygotować coś pysznego do jedzenia dla siebie? Przyszli niespodziewanie znajomi? Sałatka to idealne rozwiązanie.
Masz mało czasu? Chcesz przygotować coś pysznego do jedzenia dla siebie? Przyszli niespodziewanie znajomi? Sałatka to idealne rozwiązanie.
Sałatka z kokardkami
Składniki na 4 porcje:
– 350 g makaronu kokardki Arrighi
– 250 g pomidorków cherry
– czerwona papryka
– garść świeżej bazylii
– 2 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160 g
– 40 g czarnych oliwek Serpis
– 200 g mozzarelli
– oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą i ponownie dokładnie odcedź. Pokrój pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a tuńczyka odcedź i połącz wszystkie te składniki w dużej misce doprawiając oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wymieszaj z zimnym makaronem. Podawaj jako sałatkę.