Sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem.
Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego dobrze zamarynowana i aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos! Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taką sałatkę przyrządzić. Smacznych Walentynek!

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili
Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego dobrze zamarynowana i aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos! Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taką sałatkę przyrządzić. Smacznych Walentynek!

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili
Sałatka-nie ma nic prostszego w przygotowaniu, zdrowszego i… smaczniejszego. Sałatki goszczą w moim menu dosyć często – najczęściej w formie kolacji lub lekkiego obiadu. Chrupiąca sałata, soczyste pomidorki, pikantna cebula, słodka kukurydza…
Składniki:
– pół główki sałaty lodowej
– pół główki sałaty zielonej
– puszka kukurydzy
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 2 czerwone cebule
– 1 papryka
MIĘSO:
– 2 piersi z kurczaka
– pół cytryny
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki oleju
– kilka płatków suszonego chili
– szczypta imbiru
– szczypta czosnku granulowanego
– pół łyżeczki cukru
– pół łyżeczki tymianku
SOS:
– kubeczek jogurtu naturalnego
– kilka listków świeżej bazyli
– szczypta słodkiej papryki
– pół łyżeczki cukru
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).
Piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 20-25 minut. Gotowe piersi pokroić w paski.
Wykonanie sosu:
Jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. Sos odstawić do lodówki.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatkę “podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com