Wednesday, December 2, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem.

Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego dobrze zamarynowana i aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos! Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taką sałatkę przyrządzić. Smacznych Walentynek!

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili

Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego dobrze zamarynowana i aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos! Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taką sałatkę przyrządzić. Smacznych Walentynek!

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili

Sałatka z grilowanym kurczakiem / fot. sweet and chili

Sałatka-nie ma nic prostszego w przygotowaniu, zdrowszego i… smaczniejszego. Sałatki goszczą w moim menu dosyć często – najczęściej w formie kolacji lub lekkiego obiadu. Chrupiąca sałata, soczyste pomidorki, pikantna cebula, słodka kukurydza…

 

 

 

 

 

Składniki:

– pół główki sałaty lodowej

– pół główki sałaty zielonej

– puszka kukurydzy

– 250 g pomidorków koktajlowych

– 2 czerwone cebule

– 1 papryka

MIĘSO:

– 2 piersi z kurczaka

– pół cytryny

– 4 łyżki sosu sojowego

– 3 łyżki oleju

– kilka płatków suszonego chili

– szczypta imbiru

– szczypta czosnku granulowanego

– pół łyżeczki cukru

– pół łyżeczki tymianku

SOS:

– kubeczek jogurtu naturalnego

– kilka listków świeżej bazyli

– szczypta słodkiej papryki

– pół łyżeczki cukru

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).

Piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 20-25 minut. Gotowe piersi pokroić w paski.

Wykonanie sosu:

Jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. Sos odstawić do lodówki.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatkę “podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.

Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach