Saturday, December 4, 2021
Home / Kuchnia  / Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

Masz mało czasu na gotowanie? Może pożywna sałatka z fasoli?

Może coś na szybko? Przepis na sałatkę z czarnej fasoli i kukurydzy pochodzi od Guya Fieri. Polecamy szczególnie koneserom smacznego i konkretnego jedzenia oraz wegetarianom.

SAŁATKA Z CZARNEJ FASOLI I KUKURYDZY 

Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzySKŁADNIKI
– 4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę
– 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
– 60 ml cydru jabłkowego
– 1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej
– 5 g zmielonego czosnku
– 50 g groszku cukrowego, pociętego w paseczki
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Rozgrzej blachę do pieczenia na niewielkim ogniu. Smaż na niej kolby kukurydzy, aż będą lekko przypieczone, co zajmie około 2 minut. Kolby należy ciągle obracać. Następnie zdejmij je z ognia, przenieś na deskę do krojenia i za pomocą ząbkowanego noża zdejmij ziarna  i odłóż je na bok.
2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj czerwone papryczki i czerwoną cebulę. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cydr, fasolę i kukurydzę i smaż przez następne 2 minuty.
3. Wymieszaj zawartość patelni z czosnkiem i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia
i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.

(źródło: mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach

Home / Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach