Sunday, January 19, 2025
Home / Kuchnia  / Sałatka z brokułami i mango

Sałatka z brokułami i mango

Małe, zielone i takie zdrowe. Mamy pomysł na sałatkę z brokułami i mango.

Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na pyszną sałatkę z brokułów, mango i orzechów. / fot. materiał prasowy

Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.

Samo zdrowie

Nazwa brokuł wywodzi się od włoskiego słowa broccoli, oznaczającego dawniej delikatny, młody pęd roślin kapustnych. Ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych, został okrzyknięty „królem warzyw”. Róże brokułu charakteryzują się wysoką zawartością białka, witamin, soli mineralnych oraz błonnika, a spożywanie około 150 g tego warzywa, zaspokaja dziennie zapotrzebowanie człowieka na witaminy A, B1 oraz C. Zawiera wiele cennych pierwiastków wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i potasu. Zawarty w nich sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, brokuł jest polecany osobom cierpiącym na choroby serca i nerek. Może być też bez większych ograniczeń spożywany przez cukrzyków, ponieważ węglowodany występują w nim w małej ilości.

Ze względu na bogactwo zawartych w brokułach składników odżywczych, został okrzyknięty „królem warzyw”. / fot. materiał prasowy

Ze względu na bogactwo zawartych w brokułach składników odżywczych, został okrzyknięty „królem warzyw”. / fot. materiał prasowy

Zdrowie na talerzu

Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą, którą z powodzeniem możemy zastosować w domowym zaciszu, jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem naszych dań, sałatek czy zup. Ugotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twardawe, chrupiące.

Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na pyszną sałatkę z brokułów, mango i orzechów. / fot. materiał prasowy

Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na pyszną sałatkę z brokułów, mango i orzechów. / fot. materiał prasowy

Sałatka z brokułów, mango i orzechów

Składniki:

Sałatka:

– 1 brokuł
– 1 mango
– 1 czerwona cebula

Dressing:

– 2 łyżeczki oliwy
– 2–3 łyżeczki octu winnego
– 1 opakowanie włoskiego sosu do sałatek
– sól i pieprz do smaku

Orzechy:

– 4 łyżeczki cukru
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 miski pokruszonych orzechów

Przygotowanie:

Z brokułu odciąć różyczki, ugotować na parze al dente. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Odcedzić i włożyć do dużego naczynia. Pozostawić do wystudzenia. Cebulę posiekać i dodać do brokułu. Mango obrać i pokroić na kawałki. Dodać do brokułu i cebuli. Sałatkę polać dressingiem.

Cukier i pieprz cayenne wymieszać na małej patelni, dodać orzechy i smażyć, stale mieszając. Wystudzić, posypać sałatkę tuż przed podaniem.

Po więcej inspirujących przepisów, zapraszamy na stronę: http://broccoli-conference.com/przepisy/

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ