PRZEPIS: Emaliowa sałatka ze szparagów z marynowanym łososiem z Zabłocia
Mamy przepis na wiosenne danie z karty Emalii!

Emaliowa sałatka ze szparagów z marynowanym łososiem z Zabłocia / fot. materiały prasowe
Szparagi MAJdoskonalsze są teraz, w maju – o tym, przekonał się już niemal każdy, kto rozsmakował się w tym królewskim daniu. Zielone afrodyzjaki przyrządzać możemy na wiele sposobów: jako składnik tart lub w sosie holenderskim, pasują do szynki parmeńskiej i młodych ziemniaków. Szparagi doskonale czują się również w towarzystwie jajka w koszulce i łososia. Dziś przedstawiamy połsekretny przepis na wiosenne danie Grzegorza Misiny z restauracji Emalia Zabłocie

Emaliowa sałatka ze szparagów z marynowanym łososiem z Zabłocia / fot. materiały prasowe
Receptura
Łosoś marynowany
– 1 kawałek fileta z łososia
– 200 g soli
– 200 g cukru
– 1 pomarańcza
– 1 cytryna
– 1 pęczek koperku
– 50 ml białego wina
Sól mieszamy z cukrem. Połowę mieszanki wysypujemy na dno naczynia. Kładziemy filet z łososia skórą do dołu. Zasypujemy pozostałą mieszanką soli i cukru. Cytrusy kroimy w plastry. Koperek siekamy. Na zasypanego łososia układamy koperek i plastry owoców. Polewamy po całości białym winem. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie wyciągamy rybę z marynaty i oczyszczamy dokładnie.
Jajko w koszulce
– 1 jajko z wolnego wybiegu
– 500 ml wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka octu
Wodę z solą i octem zagotowujemy w małym garnku. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień.
Łyżką mieszamy wodę tak aby stworzyć wir po środku garnuszka. Wbijamy jajko w sam środek wytworzonego wiru i mieszamy delikatnie dalej aby jajko zachowało ładny, okrągły kształt. Gotować 3 minuty na wolnym ogniu. Odcedzić łyżką cedzakową.
Szparagi
Szparagi złamać u podstawy. Gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Sos vinaigrette
– oliwa z oliwek 5 łyżek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżeczki octu winnego
– szczypta soli morskiej
– szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka musztardy
– kilka listków świeżego tymianku
– łyżeczka miodu
– 1 małe jabłko
Jabłko obrać , pokroić na małe kawałki. Zmiksować z pozostałymi składnikami.
Sałatka
– 100 g młodych liści szpinaku
– 5 pomidorków cherry
– kilka ugotowanych szparagów
– 80 g marynowanego łososia pokrojonego w plastry
– 1 jajko w koszulce
Liście szpinaku ułożyć w misce, skropić sosem. Pomidorki cherry przekroić na pół. Szparagi pokroić we dowolne kawałki, położyć na szpinaku razem z pomidorkami i łososiem. Na samej górze ułożyć jajko w koszulce.

Emalia Zabłocie Bistro & Cafe Kraków / fot. materiały prasowe
Emalia Zabłocie Bistro & Cafe to miejsce, które odwołuje się do polskiej kuchni w jej nowoczesnym wydaniu. Zabłocie gdzie znajduje się Emalia to przede wszystkim historia dawnego przemysłu, postindustrialnej, modnej dzielnicy. Przyjdźcie do Emalii skosztować naszych dań oraz historii!
Emalia Zabłocie
Bistro & Cafe
Nr tel.: 578 364 376
ul. Romanowicza 5/9A, Kraków