Sałatka z pieczoną papryką, pomidorkami i kurczakiem w sosie miodowym
Dzisiaj mamy dla Was przepis na sałatkę z pieczoną papryką w sosie miodowym, który przygotowała Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com.

sweet and chili-sałatka z pieczoną papryką
Dzisiaj mamy dla Was przepis na sałatkę z pieczoną papryką w sosie miodowym, który przygotowała Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com.
Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– 2 czerwone papryki
– 1 duża cebula
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1/2 główki sałaty lodowej
– 1/2 puszki kukurydzy
– 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka miodu
– łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Piersi z kurczaka obsypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Sałatę porwać na małe kawałki, opłukać i włożyć do miski. Dodać kukurydzę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w grube plastry lub ćwiartki, natomiast pomidorki przekroić na pół. Paprykę ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (ustawionego na termoobieg). Po około 10 minutach na tą samą blachę wyłożyć pomidorki i cebulę. Piec jeszcze około 10 minut (aż papryka zmięknie a jej skórka zacznie lekko czernieć). Warzywa wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko ostygną.
W międzyczasie przygotowujemy dressing miodowy. Miód, musztardę, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek dokładnie utrzeć na jednolity płyn, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na sałacie razem z pieczonymi warzywami. Około 10 minut przed podaniem polać sosem. Do sałatki można przygotować grzanki!
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com