Sałatka ogórkowo-szczawiowa
Przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sałatka ogórkowo - szczawiowa / fot. materiał prasowy
Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.
Składniki:
– 2 świeże ogórki
– 1 pęczek koperku
– 2 garście szczawiu
– 80 ml wody
– 1 łyżeczka miodu
– 50 ml oleju
– Sos koperkowy Tarsmak
– sól do smaku
Wykonanie:
Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać Sosem koperkowym Tarsmak.
Źródło: materiał prasowy