Tuesday, November 30, 2021
Home / Kuchnia  / Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sałatka ogórkowo - szczawiowa

Sałatka ogórkowo - szczawiowa / fot. materiał prasowy

Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.

Sałatka ogórkowo - szczawiowa

Sałatka ogórkowo – szczawiowa / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 2 świeże ogórki

– 1 pęczek koperku

– 2 garście szczawiu

– 80 ml wody

– 1 łyżeczka miodu

– 50 ml oleju

– Sos koperkowy Tarsmak

– sól do smaku

Wykonanie:

Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać Sosem koperkowym Tarsmak.

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach