Sunday, November 28, 2021
Home / Kuchnia  / Sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami

Sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami

Poznajcie blog kulinarny Ringthebelly.com, co tydzień w środę smaczny przepis, na sprawdzone przepisy, przekąski, napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Dzisiaj sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami.

Sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami / fot. Ringthebelly.com

ringthebellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na smaczne przepisy.

Czy olej kokosowy nadaje potrawom kokosowego posmaku? Czy warto go dodawać do wytrawnych potraw? Zadawałam sobie te pytania od momentu kiedy w ogóle dowiedziałam się o jego magicznych właściwościach. Otóż olej nie zmienia całkowicie, a wyostrza smak innych produktów, nadając im lekkiego, charakterystycznego dla kokosa orientalnego sznytu.

Najlepiej wybrać ten nierafinowany. Gdy już uda się nam wygrzebać twardy jak kamień specyfik ze słoiczka, nagle otworzą się przed nami wrota zdrowego odpowiednika masła, oleju i innych odzwierzęcych tłuszczy. Polecam miłośnikom smalczyku z podwyższonym cholesterolem.

Sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami / fot. Ringthebelly.com

Sajgonki z czerwonym ryżem i pieczarkami / fot. Ringthebelly.com

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– pół szklanki czerwonego ryżu

– około 12 pieczarek

– pół czerwonej papryki

– czerwona cebulka

– sól, pieprz

– łyżka mleka sojowego

– łyżka oleju kokosowego

– około 8 arkuszy papieru ryżowego

JAK PRZYGOTOWAĆ DANIE?

Ugotuj ryż (w lekko osolonej wodzie około 25 minut). Warzywa pokrój na kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj mleko sojowe i duś około 10 minut. Dorzuć ryż i smaż, mieszając przez około 5 minut. Każdy z arkuszy papieru ryżowego namocz osobno w wodzie. Uważaj, żeby się nie skleiły. Najlepiej przygotuj sobie trzy duże płaskie talerze i nalej do nich wody. Gdy papier zmięknie, połóż go na talerzyku, nałóż farsz i zawiń jak krokiety. Podsmaż na patelni z obu stron na odrobinie oleju kokosowego. Pamiętaj, że patelnia nie może być sucha, to spowoduje, że papier się do niej przyklei i stopi.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Poznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly

ring the belly

Zapraszamy Was do polubienia profilu facebook.com/ringthebelly 
oraz odwiedzenia strony internetowej www.ringthebelly.com

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach