Wednesday, June 7, 2023
Home / Kuchnia  / Rozpusta na talerzu

Rozpusta na talerzu

Rozkosz nie tylko w ustach. Te potrawy nie tylko pożywią ciało i duszę, ale wręcz rozpalą zmysły.

Rozkosz nie tylko w ustach. Te potrawy nie tylko pożywią ciało i duszę, ale wręcz rozpalą zmysły. Nie oprzesz się pikantnej czerwonej salsie i jędrnym krewetkom, rozchylonym bezwstydnie małżom na wijącym się spaghetti ani czekoladzie z rozgryzionej babeczki, która rozleje się po twoich palcach. Food porn? Nie. To po prostu zmysłowa kuchnia.

gotowanie z pasja (r)

Przepis i wykonanie – Paweł Łukasiak, zdjęcia – Grzegorz Targosz, blog kulinarny Gotowanie z pasją www.gotowaniezpasja.pl

Wszystkie przepisy na cztery porcje.

Krewetki w pomidorowym sosie z chili

Krewetki w pomidorowym sosie z chili
Składniki:
12 świeżych krewetek tygrysich w pancerzu, 6 pomidorów, 4 łyżki pasty pomidorowej, 3 łyżki masła, 1 chili, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać masło i smażyć krewetki w całości przez 3-4 min. Sparzyć wrzątkiem pomidory, usunąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać w kostkę. Z chili usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę i przez 2 min smażyć czosnek, potem dodać pokrojone pomidory i dusić przez kolejne 8-10 min. W połowie tego czasu dodać pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem. Sos pomidorowy z chili wlać na głęboki talerz i ułożyć na wierzchu usmażone krewetki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Spaghetti z małżami w białym winie z pietruszką

Spaghetti z małżami w białym winie z pietruszką
Składniki:
1 kg świeżych małży w muszlach, 0,5 kg makaronu spaghetti, 250 ml wytrawnego białego wina riesling, 3 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki masła,
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Namoczyć małże w zimnej wodzie przez ok. 20 min, a potem dokładnie umyć muszle szczoteczką. Wszystkie uszkodzone oraz popękane małże wyrzucić. Wszystkie otwarte muszle ostukać i jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, również je wyrzucić. Makaron ugotować al dente. Drobno pokrojony czosnek oraz szalotki przesmażyć przez 2-3 min na maśle, aby się zeszkliły. Dodać wino i doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić solą i pieprzem. Włożyć małże, przykryć pokrywką i dusić przez 5 min, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą. Odłożyć przykrywkę i podgrzewać jeszcze przez 2 min. Wymieszać małże w sosie z makaronem i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Aromatyczny grzany miód

Aromatyczny grzany miód
Składniki:
0,8 l miodu pitnego, np. trójniaka, 4 gniazda anyżu, 12 goździków, 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Do miodu dodać gniazda anyżu oraz goździki. Podgrzewać przez kilka minut, aż do momentu gdy miód będzie parował (nie gotować). Nalać do dużych pucharków, aby w każdym znalazły się gwiazdka anyżu oraz kilka goździków. Posypać płatkami migdałów i podawać.

Czekoladowe ciastko lawa z kardamonem

Czekoladowe ciastko lawa z kardamonem
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 6 ziaren kardamonu, 1½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3 żółtka, 3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Kardamon rozbić w moździerzu, usunąć łupinki, a ziarenka drobno rozetrzeć. Do ciepłej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę wraz z cukrem i kardamonem, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i żółtka, wszystko delikatnie zmiksować. Wysmarować foremki masłem, oprószyć delikatnie kakao, a następnie napełnić masą. Piec w temperaturze 200º C przez 8-10 min, aż wierzch będzie upieczony, ale środek wciąż płynny (można to sprawdzić, wbijając w ciastko patyczek). Podawać ciepłe.

materiał pochodzi z nr 1/2015

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ