Amerykańscy naukowcy twierdzą, że upodobania kobiet do koloru różowego ma podłoże… biologiczne. Według badań, sposób w jaki widzimy barwy ewoluował między innymi dlatego, by pomóc naszym pramatkom w znajdowaniu dojrzałych owoców. A co, ze słodyczami? Szwajcarscy naukowcy kierowali się prawdopodobnie tymi samymi wnioskami, co amerykańscy koledzy, i odkryli… naturalnie różową czekoladę!
Producenci gadżetów, podpasek, jedzenia bazują na kobiecej „słabości” i bez skrupułów wykorzystują ten miły dla oka kolor do promocji swoich produktów. Nic, dziwnego, że praktyka zyskała miano „pink marketingu”. Dziś, jednak nie o tym.
Różowe słodycze to nic nowego. Wszak od dawna w przemyśle spożywczym wykorzystuje się barwniki, które nadają jedzeniu pożądany kolor. Jednak różowa czekolada, która została przedstawiona światu we wrześniu podczas targów w Szanghaju przez szwajcarską firmę Barry Callebaut jest w stu procentach NATURALNA. To nie żart. Czekolada o wdzięcznej nazwie „Ruby” swój kolor pożyczyła od rzadkiej odmiany nasion kakaowca, który rośnie jedynie w rejonach Wybrzeża Kości Słoniowej, rzadziej w Brazylii i Ekwadorze.
No dobrze, a jak smakuje? Szczęśliwcy, którzy wzięli udział w badaniach konsumenckich, przyznali, że Ruby ma słodko-słony smak, a ziarna niespotykanego gatunku kakaowca nadają czekoladzie mocno owocową, orzeźwiającą nutę. Podobno rubinowa czekolada w odróżnieniu od swoich ciemnych, mlecznych i białych poprzedniczek, ma nieco lżejszą, kremową konsystencję.
Wiadomość o pojawieniu się różowej czekolady jest o tyle smaczna, że ostatnia rewolucja w „czeko-biznesie”, miała miejsce aż 80 lat temu. Wtedy to po raz pierwszy światło dzienne ujrzała biała czekolada.
Różowa czekolada do sprzedaży ma trafić dopiero w przyszłym roku. Ale już teraz prognozujemy Ruby wielki sukces, mimo, że prawdopodobnie szwajcarscy naukowcy nie pozbawili jej kalorii. Wybaczamy i czekamy z niecierpliwością.
AK
Agora somos 4! O mundo acorda com o surgimento do quarto tipo de chocolate – o Ruby – de sementes avermelhadas, com sabor de frutas vermelhas, mas sem nenhuma adição de corantes ou saborizantes, desenvolvido pela Barry-Callebaut. Na foto, uma das primeiras peças desenvolvidas com esse chocolate único, obra de um dos nossos Chefs de criação do grupo, @chefmartindiez . Agora é torcer pela chegada dele no Brazil. ???? #barrycallebaut #chocolateruby #thefourth #shangai #china
fontanna czekoladowa 1 października, 2019
Jeśli czekolada to tylko w fontannię 🙂