Saturday, April 17, 2021
Home / PARTNER MK  / Rosé w kieliszku. Co warto wiedzieć na temat różowego wina?

Rosé w kieliszku. Co warto wiedzieć na temat różowego wina?

Na majówkę do piknikowego koszyka

roRóżowe wino Miasto Kobiet

Różowe wino świetnie nadaje się na letni piknik / fot. materiały prasowe Partnera

O różowym winie krąży wiele mitów. Czas je obalić i odczarować ten (niesłusznie!) zepchnięty nieco na margines trunek. Skąd bierze się jego kolor? Jak powstaje? Do czego można podać różowe wino? Oto wszystko to, co warto wiedzieć na jego temat 

 

Znane są od bardzo dawna, ale prawda jest taka, że nigdy nie cieszyły się taką popularnością jak wina białe i czerwone. Sommelierzy są jednak zgodni, że dobre wina różowe wcale nie ustępują jakością i smakiem innym trunkom.

Krótka historia różowego wina

Po raz pierwszy pojawiło się około 600 roku p.n.e. To właśnie wtedy zaczęli produkować je starożytni Grecy. Warto jednak wiedzieć, że wino różowe z tamtego okresu różni się od tego, co dziś nazywamy winem rosé – była to w zasadzie jedna z odmian wina czerwonego, słabiej zabarwiona, o nieco delikatniejszym smaku. Ze względu na swoją łagodność było to wino niezwykle popularne, co nie zmieniło się aż do średniowiecza. Wtedy po raz pierwszy wino różowe zaczęto „kolorować” – delikatne zabarwienie uzyskiwano przez dodanie do białego wina soku z czarnego bzu.

Wraz z biegiem lat rosé zyskiwało niestety coraz gorszą sławę i zaczęło być postrzegane jako tani, podrzędny alkohol, który utleniał się na sklepowych półkach, zyskując mało apetyczny, brunatny kolor. Dziś oczywiście pozyskiwanie różowego wina to uporządkowany i ściśle kontrolowany proces, a jego jakość jest zdecydowanie dużo lepsza.

Jak produkuje się różowe wino ?

Wino różowe powstaje z tych samych odmian winogron jak wino czerwone – są to ciemne owoce np. ze szczepu Pinot Noir. Skąd więc różnica w kolorze? Wino rosé jest zabarwione dużo delikatniej niż wino czerwone, ponieważ czas maceracji skórek winogron w moszczu jest zdecydowanie krótszy. W momencie, gdy tylko wino uzyska pożądany kolor, lekko różowy i niezbyt intensywny, usuwa się skórki i pozostawia moszcz do dalszej fermentacji. Swój kolor różowe wino zawdzięcza więc barwnikowi znajdującemu się w skórce owoców.

Białe i czerwone daje różowe? Nie zawsze!

Jednym z najczęściej powielanych mitów na temat różowego wina jest ten, jakoby powstawało ono przez połączenie wina białego i czerwonego. Takie praktyki są niedozwolone! Dobrej jakości wino różowe swój kolor zawdzięcza odpowiedniej metodzie produkcji, choć są pewne wyjątki.

Różowe wina słodkie, półsłodkie czy wina wytrawne – rafa-wino.pl oferuje ich bogaty wybór – różnią się metodą pozyskiwania od np. różowego szampana. To właśnie ten trunek bardzo często uzyskuje się przez połączenie wina białego i czerwonego, ale (co warto podkreślić!) jest to technika zarezerwowana tylko dla oryginalnych musujących win różowych. Przykładem jest różowy szampan produkowany z białego Chardonnay i czerwonego Pinot Noir. Prawdopodobnie od metody ich pozyskiwania wziął się mit o tym, że wino rosé to niezbyt szlachetna „zlewka” dwóch rodzajów win. Warto pamiętać, że to nie do końca prawda.

Jak smakuje i do czego pasuje różowe wino ?

Wino różowe to lekki, orzeźwiający trunek idealny na ciepłe dni. Wystarczy posmakować odrobiny, żeby poczuć, jak w każdej jego kropli przyjemnie grają nuty owoców: truskawek, malin, poziomek czy cytrusów. Z uwagi na to, oraz ze względu na swój kolor, bardzo często wino różowe kojarzone jest ze słodkim winem idealnym do deserów. Tymczasem na całym świecie wina rosé produkowane są nie tylko w wersjach słodkich, ale również wytrawnych. Te perfekcyjnie komponują się z przystawkami z pomidorów, chłodnikami, sałatami z winegretem, włoskimi pastami, potrawami z grzybów i lekkimi daniami z ryb, owoców morza i drobiu.

 

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach