Friday, October 15, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Rolada makowa na święta

Rolada makowa na święta

Przedstawiamy Wam Makową Panienkę dla trochę starszych dziewczynek – zmysłową i uwodzicielską damę skąpaną w odcieniach beżu i szarości czyli kreatywny wiosenny makijaż inspirowany wielkanocną roladą makową

Makowa Panienka dla trochę starszych dziewczynek – zmysłowa i uwodzicielska dama, fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Makowa Panienka dla trochę starszych dziewczynek – zmysłowa i uwodzicielska dama, fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Przedstawiamy Wam Makową Panienkę dla trochę starszych dziewczynek – zmysłową i uwodzicielską damę skąpaną w odcieniach beżu i szarości czyli kreatywny wiosenny makijaż inspirowany wielkanocną roladą makową

Makowa Panienka dla trochę starszych dziewczynek – zmysłowa i uwodzicielska dama, fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Makowa Panienka dla trochę starszych dziewczynek – zmysłowa i uwodzicielska dama, fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

– 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około półszklanki),
– 180 ml letniego mleka,
– 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej,
– 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne),
– 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych,
– 6 łyżek cukru,
– 1,5 łyżki oleju,
– pół łyżeczki soli,
– 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu),
– 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g),

Masa makowa:

– 500 g maku,
– 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej),
– 100 g rodzynków,
– 50 g orzechów włoskich, posiekanych,
– 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru),
– olejek migdałowy do smaku,
– cynamon do smaku,
– 1 łyżka miękkiej margaryny,
– kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania,
– lukier i trochę maku do dekoracji,

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: www.mojewypieki.blox.pl autorstwa Doroty Świątkowskiej. Serdecznie dziękujemy za możliwość publikacji.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach