Rodzaje kawy – którą wybrać na dobry dzień?
Rozpuszczalna, a może z ekspresu? Wybierz kawę najlepszą dla siebie

Rytuał picia kawy kochają wszyscy bez względu na pochodzenie / fot. materiały prasowe
Picie kawy to zwyczaj przyjęty w prawie wszystkich krajach świata. Kawa nie tylko pobudza umysł do intensywnej pracy, ale działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, pomaga spalać tkankę tłuszczową oraz zapobiega udarom mózgu. Specjaliści rozróżniają 60 rodzajów kaw, jednak najczęściej spotykane są dwa: arabika i robusta. Sposobów na parzenie kawy także jest wiele. Jak się odnaleźć w świecie kawy i jak wybrać tę ulubioną?
Najpopularniejsza arabika, mocniejsza robusta
Arabica, jak sama nazwa wskazuje pochodzi od słowa “arabski”. Obecnie głównie pochodzi z Etiopii, Brazylii, Kolumbii, Indii, Jawy i Karaibów, chociaż jej ojczyzną jest Jemen. Uprawa arabiki nastręcza sporo problemów, bo krzewy kawowca rosną na dużych wysokościach 600-2000 m.n.p.m. i wymagają dużej wilgotności. Krzewy arabiki są też niezwykle wrażliwe na choroby i szkodniki. Dzisiaj arabika to aż 70% światowej produkcji.
Arabica to kawa łagodna, aromatyczna, z czekoladowym albo korzennym posmakiem. Kolor jej ziaren jest lekko zielonkawy, a wzdłuż ziarna prowadzi jasna bruzda. Ma znacznie mniej kofeiny niż robusta. Jeśli jednak chcemy zaparzyć klasyczne espresso, to tylko z arabiki.
Robustę z kolei odkryto w Afryce. Kawowiec ten jest odporniejszy na choroby i szkodniki, rośnie na niższych terenach i jest łatwiejszy w uprawie. Robustę uprawia się przede wszystkim w Ugandzie i Zairze, ale rośnie także w zachodniej Afryce, Brazylii, Indiach i Wietnamie. Ziarna tego rodzaju kawy mają sporą dawkę kofeiny, nawet do 4%, sam smak jest mocny, wyrazisty i gorzki.
Gdy jednak kupujemy kawę w sklepie najczęściej trafiamy albo na arabikę, albo na mieszankę arabiki z robustą. Mieszanka odpowiednich proporcji łączy w sobie zalety obu tych kaw, dlatego są także chętnie kupowane przez baristów i osoby, które po prostu są koneserami kawy.
Najdroższa kawa świata
W tym miejscu warto też wspomnieć o Kopi Luwak – najdroższej kawie świata, która pochodzi z Afryki. Ziarna kawy są zjadane przez łaskuny – nieduże zwierzaki, które wydalają je w całości. Przetrawione i wydalone pozbawione są goryczy, dlatego są zbierane przez plantatorów i sprzedawane w bardzo wysokich cenach. W Polsce 50 gramów Kopi Luwak kosztuje ok. 200 zł. Co ciekawe… na rynku znajdują się nawet podróbki tej kawy, dlatego najlepiej kupować ją w dobrych, specjalistycznych sklepach z kawą, w których cena jest realna a nie zaniżona.
W ziarnach czy rozpuszczalna?
Oprócz pochodzenia ziaren kawowca, wyróżniamy też rodzaje kawy ze względu na ich proces przetworzenia. I tak, chodząc po sklepie zauważymy, że możemy kupić kawę w ziarnach do samodzielnego zmielenia w młynku lub do ekspresów z wbudowanymi młynkami, mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa mielona nadaje się zarówno do ekspresów przelewowych, ciśnieniowych, jak i parzenia w kawiarce czy po prostu do zalania wodą. Niezwykle popularna jest jednak kawa rozpuszczalna. Rozpuszczalna powstała w latach 30-tych poprzedniego wieku i uważana jest za gorszą od mielonej. Jest bardziej przetworzona, bo ziarna są mielone a potem poddawane zabiegom mającym na celu usunięcie z nich wody. Chociaż wiele osób twierdzi, że smak rozpuszczalnej kawy nie dorównuje tej mielonej, to jednak ma ona olbrzymią zaletę – jest szybka i prosta w przygotowaniu nawet bez wrzącej wody. Jest także tańsza, bo za niektóre odmiany płacimy 7-8 zł, a z jednego opakowania możemy przygotować nawet 40 kubków napoju. Co ciekawe – kubek kawy rozpuszczalnej zawiera więcej kofeiny niż ten przygotowany w ekspresie, a to nie zawsze sprzyja zdrowiu.