Kawa ziarnista czy mielona? Wybieramy idealną kawę do ekspresu
Mamy już dobry ekspres do kawy, ale to za mało, aby uzyskać napój, który zadowoli smakoszy. A dobranie do niego optymalnego gatunku i rodzaju kawy to nie lada sztuka
Jaka kawa najlepiej nadaje się do ekspresu, który mamy w domu? Czy od rodzaju sprzętu do zaparzania zależy to, jaki gatunek ziaren do niego wsypiemy? Wybrać kawę ziarnistą czy mieloną? Sprawdźmy zatem, jakie gatunki kawy najlepiej pasują do ekspresu ciśnieniowego, kolbowego i przelewowego
Rodzaje i gatunki kawy
Kawa uprawiana na świecie to właściwie tylko dwa różne gatunki – arabika i robusta. Wspomnieć można i o trzecim, czyli liberice, jednak w światowej produkcji gatunek ten stanowi niewielki procent (ok. 1% udziałów). Coffea Liberica rośnie tylko na Filipinach. Ziarna charakteryzują się kwiatowo-owocowym aromatem, ale mają intensywny, dymny posmak.
Ziarna arabika stanowią 80% kawy sprzedawanej i konsumowanej na całym świecie. Arabika uchodzi za gatunek wysokiej jakości. Charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny niż robusta i większą kwasowością. Jest jednocześnie delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Uprawia się ją w całym pasie kawy (coffee belt), głównie w Ameryce Łacińskiej. W zależności od regionu każda kawa ma swój charakterystyczny smak (mówimy wtedy o rodzaju kawy).
Robusta to kawa o mocnym i intensywnym smaku oraz dużej zawartości kofeiny (zawiera jej dwa razy więcej niż arabika). Ziarna robusty uprawia się głównie w Afryce i Indonezji. Gatunek może rosnąć i na dużych wysokościach, przez co jest też łatwiejszy w uprawie niż arabika.
Wyróżniamy wprawdzie tylko dwa gatunki kawy, ale jej rodzajów wymienić możemy znacznie więcej. Na smak kawy wpływa miejsce, gdzie się ją uprawia, sposób palenia ziaren i ich przygotowanie. Łącząc ze sobą arabikę i robustę, producenci uzyskują wyważoną mieszankę, którą najczęściej kupujemy w sklepie.
Rodzaje kaw ziarnistych
Wśród rodzajów kaw warto wymienić robustę pochodzącą z Wietnamu. Kraj znajduje się w grupie największych producentów tego gatunku ziaren. Wietnamczycy preferują czarny napar o mocnym i intensywnym smaku i tym właśnie charakteryzują się wietnamskie ziarna robusta.
Mówiąc o rodzajach kawy, trudno nie wspomnieć o arabice z Brazylii. Południowoamerykański kraj to jeden z topowych producentów kawy. Ziarna pochodzące z Brazylii charakteryzują się wybornym smakiem i wysoką jakością, a także mniejszą kwasowością niż inne rodzaje arabiki. Z Brazylii pochodzi też robusta Santos – ciemno palona kawa, wykorzystywana tylko jako składnik mieszanek.
Znane rodzaje arabiki pochodzą z Kolumbii (arabica Extra i Supremo). Supremo uprawia się na niewielkich plantacjach znajdujących się na dużych wysokościach. Kawa ta ceniona jest przez smakoszy, a charakteryzuje się intensywnym smakiem z orzechowym akcentem. Jest idealnie wyważona i zachowuje balans między łagodnością a intensywnością.
Etiopska arabika charakteryzuje się wysoką jakością ze względu na miejsca, gdzie się ją uprawia. Nierzadko ziarna pochodzą z upraw ekologicznych, co pozytywnie wpływa na smak kawy. Ziarna z kontynentu afrykańskiego smakują orzeźwiająco i owocowo, a każdy rodzaj kawy to idealny balans między mocą a delikatnością.
O rodzajach można by mówić bez końca. Przejdźmy teraz jednak do sposobów parzenia. Jaka kawa pasuje do ekspresu? Wybierać kawę ziarnistą czy mieloną?
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
Mówiąc o ekspresie ciśnieniowym, mamy tu na myśli w pełni automatyczne urządzenia wyposażone w młynek do kawy i przygotowujące kawowy napar za naciśnięciem jednego przycisku. Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego? W urządzeniach takich jak Siemens z serii EQ zaparzymy wiele różnych rodzajów kaw, poczynając od klasycznego espresso, a kończąc na wyszukanych kawach mlecznych. Wszystkie automatyczne modele mają wbudowany młynek, dlatego też najlepiej używać w nich kawy ziarnistej. Ze świeżo mielonych ziaren przygotujemy bardziej aromatyczny napój niż ze zmielonego i zapakowanego już wcześniej proszku.
Do ekspresu ciśnieniowego najlepiej wsypywać kawę wypalaną pod espresso. Mogą być to mieszanki pochodzące z Ameryki Środkowej lub Południowej, charakteryzujące się mniejszą kwasowością niż kawy z Afryki. Do ekspresu automatycznego wybieramy raczej kawy średnio palone. Te o jasnych ziarnach i małym stopniu wypalenia dadzą płaski w smaku i mało aromatyczny napar. Do urządzeń ciśnieniowych doskonale nadaje się kolumbijska arabika supremo z wyczuwalnymi nutami dojrzałej brzoskwini i czekoladowym posmakiem.
Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego
Każdy ekspres do kawy czy inny sprzęt do zaparzania espresso wymaga innego stopnia zmielenia ziaren. W ekspresie kolbowym przygotujemy wyśmienite espresso jak z najlepszej kawiarni, ale potrzebujemy do tego dobrych ziaren. Kawa musi być zmielona na odpowiednią grubość. Jeśli chcemy więc przygotowywać ją szybko, gotowa już mielona kawa z opakowania będzie dla nas wygodnym wyborem. Jeśli używamy młynka, ziarna mielimy na średnio lub drobno. Dzięki temu uzyskamy idealnie zbalansowany smak i kremową jasną piankę. Jakiej kawy potrzebuje ekspres kolbowy? W takim urządzeniu najlepiej sprawdzą się ziarna o średnim stopniu wypalenia. Aromatyczne espresso zaparzymy i z arabiki, i z mieszanki arabiki z robustą. Nawet niewielka domieszka robusty sprawi, że zaparzona cafe crema będzie miała bardziej jedwabistą i delikatną piankę.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym Siemens Sensor for senses charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny. Spowodowane jest to dłuższym procesem zaparzania niż w ekspresie kolbowym czy automatycznym. Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu przelewowego? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, bo wybór zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli lubimy kawy, w których przeważają nuty czekoladowo-orzechowe, wybierzmy ziarna pochodzące z Ameryki Południowej. Kawy bardziej owocowe i cytrusowe znajdziemy wśród kaw afrykańskich. Do ekspresu przelewowego mielimy kawę na średnią grubość (tu warto poeksperymentować, żeby wybrać swój idealny stopień mielenia). Ziarna nie mogą być jednak zmielone bardzo drobno. Długie przesączanie wody przez kawowy proszek mogłoby sprawić, że kawa stałaby się bardzo gorzka i wydobyłby się z niej nieprzyjemny posmak. Do ekspresu przelewowego nadają się kawy średnio lub ciemno palone, np. pochodząca z Kolumbii arabika medellin excelso czy etiopska arabika mokka.
Niezależnie od tego, w jakim ekspresie przygotowujemy kawę, warto pamiętać o jednym – świeżo mielone ziarna to podstawa wyśmienicie smakującej filiżanki. Jeśli chcemy zaparzać kawę bez zbędnego wysiłku, wystarczy skorzystać z automatycznych ekspresów Siemens. To w nich za naciśnięciem jednego przycisku przyrządzimy i wyborne espresso, i mleczne cappuccino z idealną mleczną pianką.