Home / Styl życia  / Kuchnia  / Rodzaje i zastosowanie wyciskarek do soków

Rodzaje i zastosowanie wyciskarek do soków

Warto mieć swoją?

Czas urozmaicić jadłospis o zdrowe soki / fot. materiały prasowe

Wyciskanie soków to doskonały sposób na urozmaicenie naszego jadłospisu i wdrożenie w życie zdrowych nawyków żywieniowych. Aby włączyć do diety pełne smaku i wartości odżywczych soki, warto zaopatrzyć się w wyciskarkę do soków

 

O ile przyrządzenie soku jest proste, o tyle wybór urządzenia do jego przygotowania wymaga odpowiedniego namysłu. Wyróżniamy kilka typów wyciskarek, różniących się budową, parametrami i funkcjami.

Ręczna wyciskarka do soków

Jednym z najtańszych rozwiązań na wyciskanie soku jest zaopatrzenie się w ręczną wyciskarkę do soków. To doskonały sposób na urozmaicenie sprzętu w niewielkiej domowej kuchni, w której na co dzień przygotowuje się posiłki dla 1 -2 osób. Ręczna wyciskarka wymaga użycia trochę siły i ma ograniczone możliwości, jednak powinna spełnić podstawowe oczekiwania domowników.

 

Wyciskarki ręczne można podzielić na do cytrusów i uniwersalne. Te pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczone są do wyciskania soków z owoców cytrusowych. Aby wycisnąć sok, pomarańczę, cytrynę, czy grejpfrut należy przepołowić i nałożyć na stożek wyciskarki, a następnie opuścić ramię dociskające, a sok sam spłynie do naczynia. Z kolei w przypadku wyciskarek ręcznych uniwersalnych, wyposażonych w ślimak, możemy pozwolić sobie na większą różnorodność surowca. Dzięki nim bez napowietrzania soku i utraty wartościowych składników odżywczych można wyciskać zarówno twarde owoce (np. jabłka, gruszki), jak i miękkie, takie jak winogrona, jagody. Można także wyciskać sok z warzyw liściowych..

Wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe – zastosowanie

Wyciskarki ślimakowe można podzielić na jedno- i dwuślimakowe. Zdecydowanie są one najchętniej wybieranymi urządzeniami przez zwolenników świeżych soków. Urządzenia wykonują pracę na wolnych obrotach i bez nagrzewania soku. Dzięki temu miażdżony surowiec zachowuje większość swoich substancji odżywczych. Dodatkowym atutem wyciskarek ślimakowych jest to, że nadają się one nie tylko do wyciskania soku z warzyw i owoców. Są one w stanie także:

  • mielić orzechy, przyprawy, kawę,
  • robić sorbety, lody i desery,
  • formować makaron
  • mielić gotowane mięso na pasztet,
  • rozdrabniać gotowane warzywa na posilki dla dzieci.

Wyciskarka jednoślimakowa a dwuślimakowa

Ilość wałków ślimakowych idzie w parze z wyższą ceną, jakością i ilością soku. Wyciskarka jednoślimakowa sprawdzi się doskonale w domu lub miejscu, w którym wyciska się soki dla kilku osób a szybkość i łatwość ich przygotowania soku ma znaczenie. Jest ona prosta w budowie i mało pracochłonna w myciu. Z kolei wyciskarka dwuślimakowa swoje zastosowanie odnajdzie w przypadku potrzeby przyrządzania soków najwyższej jakości i z zachowaniem pełni wartości odżywczych przerabianych surowców. Z tego względu polecana jest przy różnego rodzaju sokowych terapiach i kuracjach dietetycznych.

 

Wyciskarki dwuślimakowe wyposażone są w stalowe sito o bardzo drobnych otworach, przez co ich mycie jest trudniejsze i bardziej czasochłonne. Ich zaletą jest to, że pozostawiają niemal całkowicie odciśnięty miąższ, co oznacza wysoki uzysk soku z surowca.

Wyciskarki poziomie i pionowe – zastosowanie

Wyciskarki do soku poziomie i pionowe różnią się położeniem wałka ślimakowego w stosunku do podstawy.

 

Wyciskarki z poziomo usytuowanym wałkiem mają prostszą budowę, są mniej pracochłonne w myciu i posiadają funkcje dodatkowe, np. mielenie orzechów, mrożonych owoców na sorbety, formowanie makaronu, itp. Niektóre modele mogą być również wykorzystane do napędu przystawek, takich jak prasa do oleju lub szatkownica do warzyw. Takich możliwości nie oferują wyciskarki z pionowym wałkiem ślimakowym.

soki

Porcja zdrowia / fot. materiały prasowe

Wyciskarki pionowe z kolei mają z reguły większy otwór wsadowy, lepiej spisują się przy wyciskaniu soku z miękkich surowców, jak pomidory, owoce jagodowe itp., i pozwalają na tzw. przepłukiwanie na biegu, czyli umożliwiają zmianę surowców bez konieczności rozbierania sprzętu, w sytuacji kiedy obawiamy się pomieszania smaków. Powiedzmy, że wyciskamy sok z selera i buraka, a następnie chcemy wycisnąć sok z winogron. Jeżeli po zrobieniu soku z warzyw wlejemy do wyciskarki kilka szklanek czystej, przegotowanej wody i pozwolimy jej popracować (przepłukać się ) przez chwilę, to po pozbyciu się wody ( wylewa się samoczynnie po otwarciu zastawki wylotu soku), możemy przystąpić do wyciskania soku z winogron, bez obawy, że poczujemy w nim smak selera czy buraka.

 

Zaletą wyciskarek pionowych jest również to, że nie musimy zawsze używać popychacza. Pomaga nam grawitacja – jeżeli wrzucamy kawałki surowca do otworu wsadowego, to zwykle opada on samoczynnie w zasięg wałka ślimakowego, który wciąga surowiec w głąb, miażdżąc go i odciskając sok z miąższu.

 

źródło: Partner MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach