Wednesday, September 22, 2021
Home / PARTNER MK  / Riesling ‒ szczep, który podbił świat

Riesling ‒ szczep, który podbił świat

Winne szlaki otaczają glob

Riesling

Winogrona riesling zdobywają świat / fot. Couteur, Pixabay

Część osób uważa rieslinga za wino kiepskiej jakości ‒ słodkie, płaskie, bez wyrazu, masowe. Nic bardziej mylnego! Trunki produkowane z tej odmiany winorośli mogą zaoferować bardzo wiele ‒ w końcu musi istnieć przyczyna, dzięki której ten szczep uprawiany jest nawet na Antypodach

 

Riesling ‒ skąd pochodzi to wino?

Ojczyzną winorośli riesling są Niemcy, a konkretnie Dolina Renu, której chłodny, umiarkowany klimat sprzyja rozwojowi tej odmiany. Delikatne, aromatyczne owoce tej rośliny są pod tym względem dosyć wyjątkowe: zamiast w pełni, ostro nasłonecznionych winnic, z którymi możemy spotkać się na przykład we Włoszech, wolą nieco bardziej surowy klimat.

Samo pochodzenie rieslinga jest dla naukowców zagadką ‒ istnieje wiele nie do końca potwierdzonych teorii, lecz za najbardziej prawdopodobną przyjmuje się, że szczep ten jest krzyżówką traminera oraz gouais blanc. Jednak jakiekolwiek nie byłyby korzenie tej winorośli, najważniejsze jest… że rośnie i daje nam fantastyczne trunki!

Charakter miejsca uprawy, czyli terroir w rieslingu

W świecie amatorów wina riesling uważany jest nie za odmianę kiepską, a wręcz przeciwnie ‒ za jedną z najlepszych, jeśli nie najlepszą, jeżeli chodzi o kwestię produkcji białych win. Cechą, dzięki której zaskarbił sobie taką opinię specjalistów, jest niezwykła właściwość oddawania charakteru miejsca, w którym jest uprawiany. Zjawisko to nazywane jest ekspresją terroir i sprawia, że ten sam gatunek winorośli, pochodzący z różnych miejsc i z różnych gleb, smakuje i pachnie zupełnie inaczej.

Ta niezwykła cecha rieslinga sprawiła, że obecnie na rynku dostępne są wina ze wszystkich zakątków świata. Gdziekolwiek  znaleźli się niemieccy imigranci, tam też pojawiły się sadzonki winorośli, które nierzadko stworzyły zaczątek dla pokaźnych upraw. I tak właśnie riesling nie jest obecny już jedynie w Dolinie Renu, lecz także w Alzacji (3,5 tys. ha), Austrii (1,8 tys. ha), Luksemburgu, Włoszech, a nawet Szwajcarii (sic).

 

Jeżeli sądzicie, że to spory areał… Rieslinga znajdziecie także w Polsce, Rosji, Ukrainie, na Bałkanach, w Czechach, Węgrzech… a także na Antypodach, w USA, czy w Kanadzie! Niesamowita rozciągłość geograficzna pokazuje jedynie, jak odporny jest riesling i w jak łatwy sposób jest w stanie dostosować się do otoczenia. A dla nas, koneserów dobrych trunków, otwiera to nieskończone możliwości doświadczania nowych smaków.

Siła tradycji ‒ riesling ze Starego Świata

Wino pochodzące z Doliny Renu, Alzacji i Austrii uchodzi za tradycyjnego, szlachetnego rieslinga. Znajdziemy tutaj wina od niezwykle wytrawnych, po gęste, słodkie i treściwe. Nic dziwnego, że Europa jest prawdziwą królową rieslinga ‒ Niemcy mają wręcz manię na punkcie winorośli tej odmiany, pielęgnując swoje najlepsze winiarskie tradycje.

Na szczególne wyróżnienie zasługują wina z regionu rzeki Mozeli. Są to lekkie i niskoalkoholowe trunki o pięknym, złożonym bukiecie, pełnym aromatów mineralnych oraz kwiatowych. Tamtejszy klimat sprzyja dojrzewaniu owoców: w szczególności obecność rzeki odbijającej promienie słoneczne i ciemnej, pochłaniającej ciepło gleby. Warto także zagłębić się w deserowym smaku słodkich win trockenbeerenauslese, produkowanych z owoców rieslinga pokrytych szlachetną pleśnią. Jest to zupełnie inna twarz rieslinga, którą koniecznie warto poznać.

Poszukiwacze win nieco bardziej pełnych, zawierających więcej alkoholu, na pewno będą zadowoleni z rieslingów francuskich. Gęste, bardzo wytrawne, długo dojrzewające trunki zaspokoją podniebienia osób o wyrobionym już, winiarskim guście.

Nowy Świat ‒ nowe podejście do rieslinga

Jak już wspominaliśmy, sadzonki winorośli riesling rozpowszechniły się na całym świecie dzięki podróżom niemieckich imigrantów. Trafiły one tak daleko, jak do Kanady, USA czy na Antypody ‒ do Australii i Nowej Zelandii. Wina z Nowego Świata odznaczają się nowatorskim podejściem i innym bukietem ‒ głównie ze względu na kompletnie inny klimat oraz rodzaje gleby.

Warto przywołać tutaj chociażby rieslingi z okolic australijskiego Clare Valley ‒ lekkie, wręcz „szczupłe” wina, które zachwycają kwasowością i nutami limonki, kwiatów i nafty. Niezwykle odmienne od tradycyjnych europejskich rieslingów aromaty są po części zasługą grubszej skórki owoców ‒ kilkakrotnie bardziej masywnej niż tej spotykanej w gronach z Niemiec.

Kolejną propozycją, którą warto poznać, jest kanadyjskie wino lodowe ice wine, wzorowane na niemieckim Eiswein. Ten produkowany w Ontario trunek uzyskuje się z winogron zamarzniętych na krzewie. Charakteryzuje się większą słodyczą i obecnością nut miodowych, różanych czy pigwowych.

Riesling ‒ wino różnorodne

Bogactwo win produkowanych z odmiany riesling może być przytłaczająca i nieprzyjemna dla początkującego, gdyż może mu być ciężko kupić w sklepie wino smakujące podobnie do tego, które pił w restauracji. Z drugiej strony rieslingi to niezwykłe spektrum win od najbardziej wytrawnych, do najsłodszych, i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy preferujecie aromaty surowe i mineralne, czy też zachwyca Was aromat owoców, znajdziecie w rieslingu to, czego szukacie.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach