Sunday, October 6, 2024
Home / Kuchnia  / Restaurant Week Polska: festiwal w rozkwicie (KONKURS)

Restaurant Week Polska: festiwal w rozkwicie (KONKURS)

Restaurant Week Polska to święto smakoszy. Sprawdź, które restauracje biorą udział w festiwalu i zarezerwuj stolik, zanim inni Cię ubiegną

Musso Sushi - Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

Rusza Restaurant Week Polska (1-10 kwietnia 2016 r.). Tym razem hasłem przewodnim festiwalu jest Kwitnąca scena restauracyjna. Można już rezerwować zarówno miejsce w restauracjach, jak i na specjalnych wydarzeniach towarzyszących Festiwalu. Na liście restauracji pojawiło się wiele nowych nazw również tych z michelinowskim Bib Gourmand

Restaurant Week Polska: 1-10 kwietnia / fot. materiały prasowe

Restaurant Week Polska: 1-10 kwietnia / fot. materiały prasowe

Wiosenny Restaurant Week 2016 to już szósta edycja Festiwalu najlepszych Restauracji Restaurant Week, którego misją̨ jest przybliżanie gościom rosnącej w niebywałym tempie polskiej sceny restauracyjnej. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już̇ w sumie 93 746 Gości oraz 226 Restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

Tematem przewodnim najbliższego Festiwalu najlepszych Restauracji (który odbędzie się w dniach 1-10 kwietnia) jest hasło kwitnąca scena restauracyjna. Kryje się pod nim rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat mnogość́ nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga restauratorów i szefów kuchni. Przede wszystkim jednak oznacza ono ogromną liczbę̨ nowych gości, którzy zdecydowali się̨ na odwiedziny w restauracjach i regularne uczestnictwo w niesamowitym rozwoju polskiej sceny restauracyjnej również podczas poprzednich edycji Restaurant Week Polska.

W tej edycji udział wezmą restauracje w dziewięciu polskich miastach: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, na Śląsku, w Trójmieście, i – po raz pierwszy – w Łodzi, Szczecinie i Lublinie.

Na czym polega festiwal?

Festiwal to przede wszystkim okazja skosztowania specjalnych dań w restauracjach w festiwalowej cenie. Szefowie restauracji, które biorą udział w Restaurant Week Polska tak komponują specjalne menu festiwalowe, by goście mieli okazję spróbowania trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego (przystawka, danie główne, deser) w specjalnej cenie 39 zł – znacznie poniżej codziennej ceny takiego menu.

Jak wziąć w nim udział?

Aby wziąć udział w Festiwalu wystarczy wejść na stronę www.restaurantweek.pl, wybrać swoje miasto, a później interesującą restaurację i zarezerwować wymarzony stolik przy i wykonać transakcję internetową. Później wystarczy już w danym terminie przyjść do restauracji i zasiąść do stołu.

Co jeszcze?

Oprócz możliwości odwiedzenia wyjątkowych restauracji, w ramach Festiwalu odbędą̨ się̨ także Wydarzenia Towarzyszące, przybliżające kulturę stołu i tradycje kulinarne, dostępne na stronie w zakładce Wydarzenia. Są to między innymi warsztaty kuchni roślinnej z Michałem Gniłką, warsztaty sommelierskie między innymi w Butchery & Wine (które zostało piąty raz wyróżnione odznaczeniem Bib Gourmand nadawanym przez prestiżowy przewodnik Michelin), Kieliszkach na Próżnej, w Brasserie Warszawska (trzy wyróżnienia Bib Gourmand) oraz Bakery & Wine Corner.

Organizatorzy zapraszają na swój fanpage (www.facebook.com/RestaurantWeekPolska, gdzie – oprócz wszystkich, aktualizowanych na bieżąco informacji – do wygrania w konkursach są też trzydaniowe doświadczenia i bilety na wydarzenia towarzyszące.

Rezerwacje Stolików w najlepszych Restauracjach są̨ już dostępne na stronie www.restuarantweek.pl

Musso Sushi - Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

Musso Sushi – Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

UWAGA, KONKURS

Jesteś z Krakowa lub Warszawy? Mamy dla Ciebie konkurs, w którym do wygrania są 4 podwójne zaproszenia do wybranych krakowskich (2 zaproszenia) lub warszawskich (2 zaproszenia) restauracji. Konkurs rozpocznie się 29 marca 2016 r., o godzinie 13.30 na facebookowym profilu Miasta Kobiet. Śpieszcie się, konkurs trwa tylko do godziny 15.00! Po szczegóły, kliknij tutaj.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ