Home / Styl życia  / Kuchnia  / Restaurant Week Polska: festiwal w rozkwicie (KONKURS)

Restaurant Week Polska: festiwal w rozkwicie (KONKURS)

Restaurant Week Polska to święto smakoszy. Sprawdź, które restauracje biorą udział w festiwalu i zarezerwuj stolik, zanim inni Cię ubiegną

Musso Sushi - Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

Rusza Restaurant Week Polska (1-10 kwietnia 2016 r.). Tym razem hasłem przewodnim festiwalu jest Kwitnąca scena restauracyjna. Można już rezerwować zarówno miejsce w restauracjach, jak i na specjalnych wydarzeniach towarzyszących Festiwalu. Na liście restauracji pojawiło się wiele nowych nazw również tych z michelinowskim Bib Gourmand

Restaurant Week Polska: 1-10 kwietnia / fot. materiały prasowe

Restaurant Week Polska: 1-10 kwietnia / fot. materiały prasowe

Wiosenny Restaurant Week 2016 to już szósta edycja Festiwalu najlepszych Restauracji Restaurant Week, którego misją̨ jest przybliżanie gościom rosnącej w niebywałym tempie polskiej sceny restauracyjnej. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już̇ w sumie 93 746 Gości oraz 226 Restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

Tematem przewodnim najbliższego Festiwalu najlepszych Restauracji (który odbędzie się w dniach 1-10 kwietnia) jest hasło kwitnąca scena restauracyjna. Kryje się pod nim rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat mnogość́ nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga restauratorów i szefów kuchni. Przede wszystkim jednak oznacza ono ogromną liczbę̨ nowych gości, którzy zdecydowali się̨ na odwiedziny w restauracjach i regularne uczestnictwo w niesamowitym rozwoju polskiej sceny restauracyjnej również podczas poprzednich edycji Restaurant Week Polska.

W tej edycji udział wezmą restauracje w dziewięciu polskich miastach: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, na Śląsku, w Trójmieście, i – po raz pierwszy – w Łodzi, Szczecinie i Lublinie.

Na czym polega festiwal?

Festiwal to przede wszystkim okazja skosztowania specjalnych dań w restauracjach w festiwalowej cenie. Szefowie restauracji, które biorą udział w Restaurant Week Polska tak komponują specjalne menu festiwalowe, by goście mieli okazję spróbowania trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego (przystawka, danie główne, deser) w specjalnej cenie 39 zł – znacznie poniżej codziennej ceny takiego menu.

Jak wziąć w nim udział?

Aby wziąć udział w Festiwalu wystarczy wejść na stronę www.restaurantweek.pl, wybrać swoje miasto, a później interesującą restaurację i zarezerwować wymarzony stolik przy i wykonać transakcję internetową. Później wystarczy już w danym terminie przyjść do restauracji i zasiąść do stołu.

Co jeszcze?

Oprócz możliwości odwiedzenia wyjątkowych restauracji, w ramach Festiwalu odbędą̨ się̨ także Wydarzenia Towarzyszące, przybliżające kulturę stołu i tradycje kulinarne, dostępne na stronie w zakładce Wydarzenia. Są to między innymi warsztaty kuchni roślinnej z Michałem Gniłką, warsztaty sommelierskie między innymi w Butchery & Wine (które zostało piąty raz wyróżnione odznaczeniem Bib Gourmand nadawanym przez prestiżowy przewodnik Michelin), Kieliszkach na Próżnej, w Brasserie Warszawska (trzy wyróżnienia Bib Gourmand) oraz Bakery & Wine Corner.

Organizatorzy zapraszają na swój fanpage (www.facebook.com/RestaurantWeekPolska, gdzie – oprócz wszystkich, aktualizowanych na bieżąco informacji – do wygrania w konkursach są też trzydaniowe doświadczenia i bilety na wydarzenia towarzyszące.

Rezerwacje Stolików w najlepszych Restauracjach są̨ już dostępne na stronie www.restuarantweek.pl

Musso Sushi - Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

Musso Sushi – Sukiennicza 8 / fot.materiały prasowe

UWAGA, KONKURS

Jesteś z Krakowa lub Warszawy? Mamy dla Ciebie konkurs, w którym do wygrania są 4 podwójne zaproszenia do wybranych krakowskich (2 zaproszenia) lub warszawskich (2 zaproszenia) restauracji. Konkurs rozpocznie się 29 marca 2016 r., o godzinie 13.30 na facebookowym profilu Miasta Kobiet. Śpieszcie się, konkurs trwa tylko do godziny 15.00! Po szczegóły, kliknij tutaj.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach