Friday, September 20, 2024
Home / Kuchnia  / RESTAURANT WEEK – #KochajJedzenie

RESTAURANT WEEK – #KochajJedzenie

Na testowanie festiwalowego menu w ramach Restaurant Week chodzę zawsze z jakimś wyjątkowym gościem. Tym razem był nim mój syn. A że jest on wielbicielem sushi, poszliśmy do Musso Sushi (Kraków, ul. Sukiennicza 8)   Co to

sushi

Mmmm... / fot. materiały prasowe

Na testowanie festiwalowego menu w ramach Restaurant Week chodzę zawsze z jakimś wyjątkowym gościem. Tym razem był nim mój syn. A że jest on wielbicielem sushi, poszliśmy do Musso Sushi (Kraków, ul. Sukiennicza 8)

 

Co to jest Restaurant Weeek

Od pięciu lat Restaurant Week daje możliwość zjedzenia potraw, specjalnie przygotowanych na ten kulinarny festiwalowy tydzień, w cenie 49 zł od osoby (za trzydaniowy posiłek). Aby skorzystać z tej okazji, wystarczy w bardzo prosty, intuicyjny sposób, zarezerwować stolik przez stronę internetową https://restaurantweek.pl/
Tegoroczna jesienna edycja (od 16 do 31 października 2019) odbędzie się w ponad 40 miast pod hasłem #KochajJedzenie. W Krakowie i Wieliczce w Festiwalu weźmie udział 41 restauracji. Podczas Restaurant Week będzie można spróbować dań przygotowanych zarówno przez restauracje hotelowe, jak i maleńkie, prowadzone w rodzinnej atmosferze miejsca. Większość szefów kuchni przygotowała też propozycje dla wegetarian.

Festiwalowe Musso Sushi

Rezerwacje do Restaurant Week trwają, a ja już dzisiaj miałam okazję przetestować, co na tę okazję przygotowało Musso Sushi: na przystawkę sushi, na danie główne – ramen, a na deser ciasto Matcha. Menu występowało w dwóch wariantach: mięsnym i wegetariańskim. Wybrałam, jak zwykle, wege. Tak, tak, wszystko, co kojarzycie z mięsnymi potrawami (czyli sushi z rybami, czy ramen z wywarem mięsnym) może występować w wersji wege.
Syn uwielbia sushi w każdej postaci, więc szybko zjadł futomaki z cukinią w tempurze, ogórkiem i pędami bambusa, zarówno swoje, jak i połowę moich. Ramen kimchi okazał się dla niego trochę za ostry (dla mnie w sam raz), ale obydwoje doceniliśmy jego pikantność w połączeniu z obłędnie słodką fasolą. Na ciasto z herbaty matcha z gruszkami marynowanymi w sake znaleźliśmy bez problemu miejsce w żołądkach, mimo że obydwoje byliśmy już mocno najedzeni.

Jeśli ktoś wolałby wersję mięsną, to w festiwalowym menu dostanie sushi z pieczonym łososiem, a na danie główne bulion wołowy, klopsiki wołowe, marynowane ziemniaki, oshinko, grzyby sezonowe, jajko sadzone i domowy makaron Ramen. Po takiej uczcie najlepiej pójść na spacer nad Wisłę.

Pięć lat historii

W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

 

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna #SzanujJedzenie o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii poświęconej promocji zero-waste pod hasłem #KochajJedzenie rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestniczący w Festiwalu goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. – Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.
W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – KOCHAJ JEDZENIE!
1. Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj – uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Dziennikarka i redaktor naczelna „Miasto Kobiet”, które wymyśliła i wprowadziła na rynek w 2004 rok. „Miasto Kobiet” to jej miłość, duma i pasja. Prezeska Fundacji Miasto Kobiet, która wspiera kobiety w odkrywaniu ich potencjału oraz założycielka Klubu Miasta Kobiet – cyklu spotkań dla kobiet z inspirującymi gośćmi.

Oceń artykuł
2 komentarze
  • happy wheels 22 października, 2019

    Twoja wiedza bardzo mi pomogła w pracy i życiu, dziękuję bardzo, ponieważ te informacje i wiedza pomogły mi w lepszym życiu.

  • Michał 17 grudnia, 2020

    Bardzo fajna akcja, o której wcześniej nie słyszałem. Bardzo często korzystam z ofert różnych restauracji, próbuję nowych smaków. Obecnie wybieram raczej jedzenie na dowóz, jednak wciąż staram się wspierać gastronomię.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ